Politika

BARAČ SMATRA ‘Dodjela prostora i javnih površina bez natječaja omogućuje politički reket’

BARAČ SMATRA 'Dodjela prostora i javnih površina bez natječaja omogućuje politički reket'

Gradski vijećnik Jadran Barač nazvao je prijedlog izmjena i dopuna Odluke o zakupu javnih površina štetnim i pogrešnim.

-Javna dobra u gradu, javne površine su dubrovačke naftne platforme, jer poslovni prostor i ugostiteljski objekt bez pratećeg javnog prostora nemjerljivo je nekonkurentan. Treba se voditi načelima ravnopravnosti, jer s ovom odlukom zaključavamo pristup građanima javnim dobrima. Gradska uprava želi bez natječaja dodjeljivati javne površine i nitko živ u to ne može intervenirati. Isključuje mogućnost drugoj gradskoj upravi da intervenira i mijenja. Stvaraju se i mogućnosti pogodovanja i zlouporabe – rekao je Barač dodavši kako se s ovim vezuju interesne skupine za određeni resurs kojim raspolaže vlast.

Inače, odluka je bila na javnom savjetovanju te su, kako je rekao nadležni pročelnik Zdenko Medović, pristigla 43 prijedloga. Usvojen je manji dio, jer, kako je rekao Medović, građani nisu shvatili smisao savjetovanja pa se ide u širinu. Primjedbe su išle izvan okvira onoga što je zadano.

-Razgovaramo samo o javnim površinama, a vi pričate o zakupima poslovnih prostora. Ovim odlukama donosimo mogućnost ljudima da ispred svog poslovnog prostora imaju javnu površinu, a vi se zalažete da ta javna površina svake tri godine ide na natječaj. I dobijem je ja na natječaju te npr. zabranim Celi da prodaje vanka piće – objasnio je Baraču Ivan Jelčić.

-Tendenciozno se brkaju kruške i jabuke. Dodjela javnih resursa treba ići javnim natječajem – ustrajao je Barač dodavši kako se ugovor sukladno zakonu može ponuditi samo u iznimnim slučajevima.

-Uveli biste apsolutnu anarhiju – rekao mu je Marko Potrebica.

-Tvrdite da su sve to javna dobra i da bi javnost trebala imati pristup tom javnom dobru. Za koju korist? – pitao je Jelčić Barača.

-Ovdje se radi o vlasti koja zarobljava određene interesne skupine ovakvim mehanizmima – rekao je dalje u raspravi Barač. Ovakav mehanizam dodjele poslovnih prostora i javnih površina bez natječaja omogućuje politički reket, smatra. Naglasio je kako bi se i poslovni prostori i javne površine u paketu trebale ponuditi preko javnog natječaja.

Vido Bogdanović dotaknuo se mastolovaca koje ugostitelji moraju ugraditi do kraja ove godine. No, on smatra kako ih nije jednostavno ugraditi, posebno unutar zidina.

-Bit će mastolovci promašeni ako ne budemo provjeravali odvoz iz mastolovca – ističe Potrebica dodavši kako se oni moraju ugraditi.

-Institucije koje to kontroliraju ne funkcioniraju, a u ovu odluku treba ugraditi kontrolne mehanizme, odnosno da su dužni jednom mjesečno predati potvrdu da su mast predali ovlašenoj osobi – istaknuo je Potrebica.

-Inzistirao bih na ugradnji UV filtera, odnosno lampi, koji nisu tako jeftini, ali smo ih zaštitili ugovorima na pet godina – smatra Potrebica.

Odluka je usvojena uz četiri suzdržana glasa i dva protiv.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist