Politika

BARAČ: ‘SDP posjeduje dokaze o malverzacijama u obavljanju taksi prijevoza’

BARAČ: 'SDP posjeduje dokaze o malverzacijama u obavljanju taksi prijevoza'

Iz dubrovačkog SDP-a uputili su priopćenje u kojem ističu kako ‘žele ukazati na brojne nepravilnosti u obavljanju taksi prijevoza na području Grada, a nastavno na pritužbe taksi prijevoznika u Dubrovniku’. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Naime, ‘liberalizacijom’ taksi usluga koje je na snazi od 12.05.2018., tj. donošenjem novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (NN 41/18), tržište prijevoza u Dubrovniku je postalo dostupno svim pružateljima usluge s područja RH. Spomenuta zakonska regulativa je omogućila brojne nepravilnosti na tržištu: pojedine tvrtke tumače zakon po vlastitom nahođenju što rezultira nelojalnom konkurencijom i povećanjem prometnog opterećenja u Gradu.

Stoga želimo istaknuti sljedeće odredbe predmetnog Zakona koje se najčešće zaobilaze:

– vozači, tj. osobe koje obavljaju taksi prijevoz, moraju biti zaposleni kod pravne osobe koja je nositelj licence za unutarnji javni cestovni prijevoz/taksi prijevoz temeljem ugovora o radu te taj ugovor mora biti u vozilu
– vozila kojima se obavlja taksi prijevoz moraju biti navedena na ažurnoj evidenciji vozila
– vozila kojima se obavlja taksi prijevoz moraju biti označena natpisom s nazivom i adresom tvrtke
– obrtnici i tvrtke koje obavljaju taksi prijevoz na području grada Dubrovnika moraju ishoditi dozvolu za obavljanje taksi prijevoza na području grada Dubrovnika

Također, želimo ukazati na potencijalno kršenje Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom i Zakona o porezu na dodanu vrijednost. SDP Dubrovnik je u posjedu dokaza o malverzacijama PDV-om, tj. neiskazivanja PDV-a na računima pravnih osoba koje su obveznici PDV-a. Iste dokaze smo predali nadležnoj poreznoj upravi na postupanje. Nadalje, posjedujemo dokaze da tvrtke koje obavljaju taksi prijevoz na području grada Dubrovnika uopće ne posjeduju licencu za taksi prijevoz, tj. nisu upisane u Nacionalni registar prijevoznika.

Ovim putem apeliramo na Sektor inspekcije sigurnosti cestovnog prometa i cesta, Inspektorat rada, Carinsku upravu, Poreznu upravu te Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika da kontroliraju obavljanje taksi prijevoza na području Grada Dubrovnika. Smatramo da bi kontrola pružanja taksi usluge na području grada Dubrovnika drastično smanjila prometne gužve i nelojalnu konkurenciju koja trenutno vlada na tržištu taksi prijevoza. SDP Dubrovnik će nastaviti pratiti razvoj situacije na taksi tržištu te dalje ukazivati na eventualne nepravilnosti – stoji u priopćenju SDP-a koje potpisuju predsjednik Jadran Barač i potpredsjednik FM SDP-a Ivan Tropan.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist