Politika

Barač optužuje Frankovića da radi protuzakonito, a Franković njega da zastupa Excelsa nekretnine

Barač optužuje Frankovića da radi protuzakonito, a Franković njega da zastupa Excelsa nekretnine

Godinu 2018. Grad Dubrovnik završio je s 34,3 milijuna kuna viška prihoda, dok je višak prihoda proračunskih korisnika iznosio 3,6 milijuna kuna. Kako je istaknula pročelnica UO za proračun, financije i naplatu Anita Burić, odluka o raspodjeli prenesneog viška trebala bi se donijeti na idućoj sjednici Gradskog vijeća, dok će o višku sredstava proračunskih korisnika odluke donositi njihova upravna vijeća.

-Grad Dubrovnik prošle godine nije zabilježio prihod od koncesijske naknade za koju vjerujemo, većina nas prisutnih, da bi trebala pripasti Gradu Dubroviku, kako ona iz prošlosti tako i ona u budućnosti – rekoa je gradonačelnik Mato Franković tijekom rasprave o izvršenju Proračuna Grada Dubovnika za 2018. godine.

Citirao je dio dopisa DORH-a od 1. ožujka ove godine u kojem se ističe kako Excelsa nekretnine ne mogu steći koncesiju dok se sudski postupci ne okončaju i ne razriješe imovinsko pravni odnosi s državom i Gradom. To opovrgava činjenicu da je Gradsko vijeće trebalo sklopiti ugovor ne mareći za dugove iz prošlosti – rekao je gradonačelnik dodavši kako bi se prihod od koncesije kretao oko 30 milijuna kuna, što bi itekako bilo vidljivo kroz primjerice ulaganja u sportsku infrastrukturu.

-Teško je očekivati da će žičara brzo profunkcionirati ako moramo čekati pravomoćnu odluku. Ne znam imate li pravo pristupiti procesu nagodbe dok je spor u tijek – rekao je tijekom rasprave Maro Kristić.

Gradonačelnik je rekao kako je to moguće te da se neće postići izvansudska nagodba te se spor neće prekinuti.

-Postoji li mogućnost nagodbe jer svi želimo i očekujemo da se priča što prije razriješi – zanimalo je dalje Kristića na što je gradonačelnik rekao kako se radi u tom smjeru.

-Cilj je da žičara radi i da uprihoduje sredstva i Excelsa nekretninama i proračunu Grada Dubrovnika – rekao je gradonačelnik.

-Jedini dospjeli dug Excelsa nekretnina bio je prošle godine i oni su ga uredno podmirili te sad nemaju nikakvih dugova – mišljenja je Jadran Barač.

-Frapiran sam istupom vijećnika Barača. Koliko sam frapiran toliko sam i tužan. Ispred mene je dokument koji kaže: mišljenje o faksu DORH-a od 20.7.2017., Excelsa nekretnine su to poslale Gradu Dubrovniku i potpisale i ovo izrečeno na žalost stoji ovdje u dopisu od riječi do riječi, od zareza do zareza. Strašno – rekao je gradonačelnik.

-Nije meni poanta vas glođati, mene frapira da se upuštate u rasprave bez da ste se dobro informirali – odgovorio mu je Barač dodavši kako je gradonačelnik prekršio odluku Gradskog vijeća te da nema nikakve dopise niti ih je čitao.

-Vjerujem da je svima danas jasno tko koga predstavlja i tko u čije ime govori – rekao je na njegov istup Franković podsjetivši tko je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća bio taj koji se zalagao da Grad ne kupi UTD Ragusu te tko se natjecao za kupnju UTD Raguse. Bila je to, rekao je, Excelsa nekretnine, a vijećnik koji se zalagao da Grad ne kupi UTD Ragusu bio je Jadran Barač.

-Ne nastupam u ime Excelse, slažem se da građani trebaju dobiti svoje. Mene je samo strah da gradonačelnik ne postupa po zakonu i da ne bude veće štete. Ovo je na sudu i ne znamo kako će završiti, nadamo se u korist grada – rekao je vijećnik Barač dodavši kako se boji da je žičara protuzakonito zatvorena.

-Napravili ste štetu bez razloga – zaključio je Jadran Barač.

-Nevjerojatno je da se samo jedan od 25 vijećnika toliko zalaže za ono što privatna tvrtka tvrdi da je zakonito – rekao je Franković ponovno citirajući dijelove dopisa Excelsa nekretnina o mišljenju faksa DORH-a.

U obranu vijećnika Barača stao je Maro Kristić koji je rekao kako vjeruje da Barač ne misli ovo što govori.

-Zakon RH tumačim, treba poštivati zakon bez obzira tko je na drugoj strani – rekao je Barač dodavši kako se on pripremio za raspravu i čitao zakone, a ne nečije dopise.

 

 

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist