Politika

BARAČ O ŽIČARI ‘Gradonačelnik je samovoljno blokirao odluku Gradskog vijeća o koncesiji’

BARAČ O ŽIČARI 'Gradonačelnik je samovoljno blokirao odluku Gradskog vijeća o koncesiji'

Žičara je zatvorena iz jednog jedinog razloga, a to je što Excelsa nekretnine nisu mogle prilikom nadzora Carinske uprave predočiti potpisani ugovor o koncesiji. A, to nisu mogli napraviti jer je gradonačelnik samovoljno blokirao zakonitu odluku Gradskog vijeća kojom je donesena Odluka o koncesiji. Zatvaranjem žičare napravljena je neprocjenjiva šteta Gradu Dubrovniku jer se nitko ne može koristiti uslugama žičare kao glavne atrakcije povijesne jezgre. Radi se i o značajnim financijskim gubicima za gradski proračun, ali i državni. Tko bi za to sada trebao odgovarati? – rekao je na konferenciji za medije ove srijede predsjednik dubrovačkog SDP-a Jadran Barač na temu žičare na Srđu i njezina zatvaranja. Uz njega, na konferenciji su svoje stavove iznijeli i predsjednik dubrovačkog GLAS-a Dino Hadžiomerović te predsjednik HSS-a Dubrovnik Vido Bogdanović.

Barač je naglasio kako je cilj ove konferencije bio ‘ukazati na niz nezakonitih postupaka, tj. teških nepravilnosti u postupanju gradonačelnika Mata Frankovića u pokušaju regulacije u zakonitosti rada žičare i podmirenja dugova’. Ovakvi postupci, istaknuo je predsjednik dubrovačkog SDP-a, zapravo su zlouporaba gradonačelnikovih ovlasti.

-Vidljivi su elementi prinude i ucjene koji ne dolikuju civiliziranoj gradskoj upravi. Postoje zakonska rješenja koja omogućavaju naplatu bilo kakvih dugova u kontekstu rada žičare, a da je se ne zatvara. Carinska uprava prilikom nadzora mogla je donijeti ovršno i izvršno rješenje s obilježjem koncesijske naknade bez obzira na žalbeni postupak. To se moglo napraviti i prije dva mjeseca bez zatvaranja žičare – rekao je Barač te podsjetio kako je cijela situacija započela prije više od godinu dana kada je u travnju Gradsko vijeće donijelo Odluku o dodjeli koncesije za obavljanje djelatnosti prijevoza putnika društvu Excelsa nekretnina.

-Utvrdili smo odgovarajući tekst sa svim suglasnostima i zakonskim potvrdama. Gradonačelnik je kao ovlaštenik Grada trebao izvršiti odluku Gradskog vijeća. On to nije napravio te se poziva na upozorenja DORH-a. DORH je prema zakonu, što piše u samoj odluci o dodjeli koncesije, prošle godine dužan biti obaviješten i on je obaviješten te nije reagirao. Nakon što je Gradsko vijeće potvrdilo odluku, DORH je poslao pismeno očitovanje gradonačelniku da odluku ne bi trebalo provesti jer je u tijeku rješavanje nekih imovinsko-pravnih odnosa i sudski postupci. Da bi gradonačelnik ispunio zakonsku proceduru i po načelu obnašanja javne dužnosti, on je trebao sazvati odmah sjednicu Gradskog vijeća, predložiti poništenje Odluke o dodjeli koncesije i objasniti zašto. To je jedini pravni način. A, DORH je mogao pokrenuti postupak nadzora zakonitosti odluke. On ne smije ulaziti u odluke Gradskog vijeća. Gradonačelnik je bio u osnovanoj dilemi s obzirom na intervenciju DORH-a – naglasio je Barač.

Predsjednik SDP-a tražio je očitovanje Carinske uprave, ali, ističe, odbili su mu odgovoriti. Poslao je i četiri upita gradskoj upravi da mu ustupe presliku nepravomoćne presude. Odbili su ga uz obrazloženje da je zaključeno da bi njegova interpretacija presude mogla utjecati na vođenje postupka. Predsjednik GLAS-a Dino Hadžiomerović naglasio je kako situacija u kojoj izvršno tijelo ignorira odluke Gradskog vijeća nije primjerena demokratskom uređenju.

-Gradonačelnik to radi već godinu dana. Jedan poslovni subjekt u ovome gradu ne dobiva na potpis ugovor koji je Gradsko vijeće donijelo prije godinu dana. Imamo problem odnosa ove gradske vlasti prema gospodarskim subjektima. Ako se sjećate prodaje poslovnog prostora na Gundulićevoj poljani, tada smo imali izričite prijetnje jednog člana gradske vlasti da se slučajno ne bi netko usudio ponuditi više novaca od njih i kupiti ga jer će biti diskriminiran na temeljem njihovih ovlasti. Također, kod prodaje dionica UTD Ragusa, imali smo istu situaciju – rekao je Hadžiomerović.

Predsjednik dubrovačkog HSS-a Vido Bogdanović naglasio je kako nitko nije protiv toga da Grad postigne najbolji mogući dogovor s Excelsa nekretninama.

-Postoje razni načini kako do toga doći. Treba podsjetiti da je zalaganjem Andra Vlahušića postignuto da od žičare možemo išta naplatiti. Žičara nije nikakva atrakcija, to je običan komad žice s dvije kabine koje idu gore dole i uz to je loša. Svako selo u Austriji ima takvu ‘senzaciju’. Atrakcija je Dubrovnik i ovdje se ne radi o klasičnoj koncesijskoj naknadi nego o položajnoj renti. Razumni ljudi trebali bi doći do ideje koliko vrijedi pogled na Dubrovnik kad se popenješ na Srđ. Gradsko je vijeće o tome odlučilo, ali onda je DORH rekao da je malo dati koncesiju na 15 godina, da bi oni 30. A, vjerojatno su cijeli život proveli na budžetu i nisu kunu zaradili u poduzetništvu. Nakon svega došlo je do blokade atrakcije i sad se sve to pokušava prikazati kao uspjeh. To me najviše u cijeloj priči nervira. Neš’ ti zaustavit žičaru. Ugasi joj struju i stat će sama. Treba se dogovoriti, a ne svađati k’o dva ovna na brvnu. Najveća greška napravljena je kad je žičara privatizirana, što nije izuzeta iz Atlasa kao sredstvo javnog prijevoza. Ona je Libertas koji ide po žici – poručio je Bogdanović.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist