Županija

Banac u Bruxellesu o Dubrovniku i hrvatskom identitetu

Banac u Bruxellesu o Dubrovniku i hrvatskom identitetu

U prostorima Ureda Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu održano je predavanje dr. Iva Banca „Dubrovnik i hrvatski identitet“.

Predavanje je uveo dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić. U punoj dvorani našli su se brojni zainteresirani, od pomoćnice Glavnog tajnika NATO-a gđe Kolinde Grabar Kitarović, šefa misije Crne Gore pri EU, predstavnika Stalnog predstavništva RH pri EU, predstavnice Veleposlanstva RH pri Kraljevini Belgiji, zaposlenika Europske komisije, predstavničkih ureda europskih regija, do Hrvata koji žive i rade u Belgiji.

U predavanju je dr. Banac naglasio važnu ulogu Dubrovnika u hrvatskoj povijesti, posebno obradivši pozitivne utjecaje Dubrovnika u formiranju modernog hrvatskog političkog i kulturnog identiteta u kretanjima od 18. stoljeća do borbe za hrvatsku neovisnost dvadesetog stoljeća.

Ovo je drugo predavanje koje Dubrovačko-neretvanska županija organizira u Bruxellesu, želeći približiti sjedištu EU teme iz naše Županije, ali i pokazati crtice iz naše prebogate povijesti koje uvijek iznova oduševe slušatelje. Naime, već je održano predavanje dr. Lovra Kunčevića o Diplomaciji Dubrovačke Republike.

Također, u sklopu europskog tjedna u Bruxellesu obilježen je Festival Europe i Dan otvorenih vrata europskih institucija. Povodom ove manifestacije predstavništvo Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu organiziralo je u Odboru regija informativni štand na kojem je predstavljena turistička i gastronomska ponuda Dubrovačko-neretvanske županije, mogućnosti stranih investicija te primjeri uspješno implementiranih projekata financiranih iz europskih fondova. Događanje je privuklo brojne posjetitelje koji su iskazali i veliki interes za promotivne materijale Dubrovačko – neretvanske županije.

Uz štandove hrvatskih županija, Dubrovačko-neretvanske, Karlovačke, Brodsko-posavske i Istarske županije, predstavile su se i mnoge druge europske regije kao i organizacije koje djeluju u Bruxellesu.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist