Politika

BANAC HNS-U „Kako Dubrovnik može biti uspješan na čelu s osuđenim korupcionašem?

ivo Banac - tribina

Prof. dr. sc. Ivo Banac odgovorio je na otvoreno pismo dubrovačkog HNS-a, koji se na Banca obrušio nakon njegovog javnog nastupa u petak navečer.

„’Otvoreno pismo’ što mi je HNS Dubrovnik, ali zapravo Andro Vlahušić, poslao preko mrkle noći ostavlja me posve hladnim, ne samo zato što su psovke usmjerene protiv mene lažne u svakom detalju, što je i inače tipično za HNS i Vlahušića, nego i zato što samo jedna ignorantska i prijetvorna stranka poput HNS-a može upitati, i to upravo mene, što sam do sada učinio za Dubrovnik. Zar doista mislite da ću se vama dokazivati?

Ipak, najvažnije u ovom „pismu’ je neartikulirana pretpostavka da samo političari koji obnašaju vlast, a to znači ponajviše ljudi poput Vlahušića, imaju pravo na javnu riječ. To bismo teško prihvatili kad bi Vlahušićev termin na čelu Dubrovnika doista bio uspješan i od dobrobiti za Dubrovčane. No, ovdje se radi o osuđenom korupcionašu. Zato je pravi upit ne samo može li osuđeni korupcionaš uopće postavljati pitanje ‘što je potrebno napraviti kako bi Dubrovnik bio još uspješniji’, nego kako Dubrovnik može biti uspješan na čelu s osuđenim korupcionašem i može li takav čovjek i stranke koje ga podupiru predstavljati jedan Grad čija povijest nalaže: publica curate! To je glavno pitanje i moj jedini interes u ovim izborima.

No, to je na poseban način pitanje za časne članove HNS-a, SDP-a i HSU-a, koji zacijelo postoje.

 

Prof. dr. sc. Ivo Banac

 

P.S.: Vlahušić kontrolira čitavu jednu ovisničku mrežu u kojoj se nalazi i stanoviti Nikša Klečak, i sâm kandidat na jednoj od frontovskih listina. Nemam namjeru baviti se njegovim podvalama na moj račun. Podsjetit ću samo da je ovaj povremeni član SDP-a nepravomoćno osuđen zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Ostale podatke o ovom korifeju lokalne dubrovačke „političke“ scene mogu se izguglati iz raznih crnih kronika.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist