Natrag
15.2.2019 22:45

facebook

twitter

google

rss

dulist

Balet “Romeo i Julija” na Boškovićevoj poljani

18.7.2013 @ 11:52 Ana Prohaska Kultura

Podijelite:

Gostovanje Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora s baletom „Romeo i Julija“ Sergeja Prokofjeva u koreografiji Valentine Turcu na programu je 64. Dubrovačkih ljetnih igara danas, 18. srpnja i sutra, 19. srpnja u 21:30 sati na Poljani Ruđera Boškovića.

Sačuvavši najvažnije dijelove istoimene Shakespeareove tragedije i jedne od najljepših priča svjetske literature, klasični balet Sergeja Prokofjeva donosi tragičnu priču o veronskim ljubavnicima iz sukobljenih obitelji Montecchi i Capuleti. Za razliku od mnogih klasičnih baletnih predstava bavi se ljudima i njihovim odnosima, a ne s likovima iz fantazije. Priča govori o strasti, o ljudima krvavima ispod kože koji stvaraju ljubav, ali i kaos i smrt.

Baletna plesačica i koreografkinja Valentina Turcu jedna je od najkreativnijih plesnih umjetnica u Sloveniji koja se školovala pod mentorstvom slavnog Mauricea Béjarta. Za koreografiju ovog baleta primila je same pohvale kritike među kojima se ističe ona objavljena u časopisu Dance Europe koja o ovoj produkciji kaže da obiluje izvanrednim plesom, a posebno naglašava energiju i strast plesača koji publiku naprosto ostavljaju iscrpljenom i oduševljenom.

Asistent koreografkinje i redateljice Valentine Turcu je Leo Mujić, ujedno i baletni majstor, scenografiju je osmislio Marko Japelj, Leo Kulaš kostimografiju, Pascal Merat je dizajnirao svjetlo, Tihomir Marinković maske, a Romea i Juliju igraju baletni prvaci Anton Bogov i Catarina De Meneses.  

Ulaznice su dostupne online na internetskim stranicama Igara www.dubrovnik-festival.hr te na prodajnim mjestima u Festivalskoj palači i na Stradunu.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana