Kultura

BALET NA IGRAMA Što nam ove godine spremaju Mariborčani na Lokrumu?

BALET NA IGRAMA Što nam ove godine spremaju Mariborčani na Lokrumu?

Povodom nastupa Baleta mariborskog Slovenskog narodnog gledališča uz orkestralnu pratnju DSO-a pod dirigentskom palicom Simona Krečiča 15., 16. i 17. srpnja na Lokrumu danas je održana konferencija za medije.

Podsjetimo, Slovenci će u Dubrovniku premijerno izvesti Debussyjev ‘Preludij za poslijepodne jednog fauna’ u koreografiji Edwarda Cluga te Ščedrinovu ‘Carmen’ u koreografiji Valentine Turcu.

-Mi Mariborčane smatramo kućnim baletnim ansamblom. I drago nam je da su doma, jer nam već godinama uljepšavaju program – izjavila je punomoćnica ravnateljice Igara Paulina Njirić.

-Imali smo generalnu probu i sve štima. Jako mi je drago što gostujemo na Lokrumu. Drago mi je što će s nama nastupiti i DSO. Očekujem velik broj publike – istaknuo je direktor SNG Maribor Danilo Rošker.

-Ove godine bavimo se ljubavlju i smrću, što je za ovaj grad jako inspirativno. Prisvojili smo Lokrum i jako smo ushićeni – rekla je koreografkinja Valentina Turcu.

-Spajaju nas predivne emocije i memorije. Prvi put smo ovdje bili 1998. godine. Još uvijek smo puni snage i inspiracije i zato smo se vratili. Sinoć je krenulo ostvarenje bajke na Lokrumu, a imam problem kako Lokrum preseliti u Maribor na proljeće – kazao je koreograf Edward Clug.

-DSO jako poštujem i jako dugo poznam, jer je to orkestar s velikom tradicijom i s posebnom vezom sa Slovenijom, posebno preko maestra Antona Nanuta i Dubravke Tomšič Srebotnjak. Presretan sam što može raditi lijepu stvar na Lokrumu, jer smo radili vrlo intenzivno – izjavio je dirigent Simon Krečič.

-Veliko nam je zadovoljstvo surađivati s Baletom SNG Maribor. Svjesni smo da je pred nama velik izazov, a ovo je znak povjerenja Igara u Orkestar i Orkestra u Igre – kazala je u ime Dubrovačkog simfonijskog orkestra Renata Roman.

-Riječ je o suradnji tri gradske ustanove i uvijek je dobro kad jedni drugima možemo pomagati nadopunjavati se. I ubuduće ćemo podržavati umjetnike koji stvaraju na Lokrumu, jer Lokrum može biti otok umjetnosti i stvaranja – rekao je ravnatelj JU Rezervat Lokrum Mario Tevšić.

Inače, nova lokrumska pozornica nalazi se u prostoru ruševina benediktinskog samostana, a polasci brodova za Lokrum iz stare gradske luke u večeri izvedbi su u 20.30 i 20.45 sati.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist