Zanimljivosti

BALENOVIĆEVI VUKOVI Maleni Luka Modrić u dokumentarcu BBC-a starom gotovo trideset godina!

BALENOVIĆEVI VUKOVI Maleni Luka Modrić u dokumentarcu BBC-a starom gotovo trideset godina!

Pavle Balenović ime je koje ćete uglavnom asocirati, ako ne uz band ‘Plava trava zaborava’, onda uz fantastične dokumentarce o vukovima koje je snimao BBC, a u kojima je glavni protagonist i ‘vodič’ kroz velebitske krajeve.

Balenović je život posvetio vukovima, jednog je čak i odgojio, no ono što je fascinantnije jest kako je u snimci o životu vukova i jedan dječak koji, bez straha od vukova, tjera koze u tor, a koji će se pokazati kao trenutno najpoznatiji nogometni kapetan današnjice – Luka Modrić.

U ovoj snimci možete pogledati Modrića, njegov rodni dom i život, odnosno djetinjstvo, u velebitskim prostranstvima, od 2:30 minute:

Kako piše HRT o ovomfascinantnom dokumentarnom uratku, dirljivu priču o čovjeku i vuku ekranizirao je BBC u svojem dokumentarcu ‘Čovjek-vuk, dnevnik Pavla Balenovića‘. Zanimljivo je da je Balenović film prvo ponudio Hrvatskoj televiziji, koja ga je odbila, a nakon što ga je otkupio BBC te potom nevjerojatnih 44 tisuća televizijskih kuća diljem svijeta, od britanske televizije ga je konačno otkupio i HRT.

Tijekom svojih lutanja Velebitom, Balenović se u Zatonu Obrovačkom sprijateljio sa Stipom Modrićem, ocem našeg kapetana Luke kojeg je 1990. godine i snimio kako u dobi od samo pet godina goni ovce u tor u sklopu njihove obiteljske kuće koja je zapaljena tijekom Domovinskog rata. Balenović se, piše tportal, prisjetio obitelji Modrić i njihove obiteljske kuće te ga je kopkalo što se s njima događalo tijekom rata. Pritom je otkrio kako je mali pastir kojeg je snimio na obroncima južnog Velebita u međuvremenu narastao i postao jedan od najpoznatijih nogometaša svijeta.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist

Obilježavamo Međunarodni dan obitelji!

Dulist