Županija

Bačić: Tek smo naplatili 3 milijarde kuna iz EU proračuna, a možemo ih povući 10,7

Bačić: Tek smo naplatili 3 milijarde kuna iz EU proračuna, a možemo ih povući 10,7

Povodom obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna u Hotelu Lero održana je konferencija ‘Dani otvorenih vrata EU projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji’ u sklopu koje su predstavljeni uspješni projekti na području naše županije. 

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je uvodno da su europski fodnovi velika mogućnost razvoja za Hrvatsku i svaku njezinu županiju. Podsjetio je kako je Hrvatska 2013. ušla u Europsku uniju i time ravnopravno sjela za stol s najrazvijenijim zemljama svijeta.

-Danas je posebno važna kohezijska politika Europske unije i europski fondovi. Cilj je kohezijske politike smanjivanje razlike u razvijenosti između najrazvijenijih i manje razvijenijih, a to je za nas jako važno jer se, nažalost, cijela Hrvatska nalazi među nerazvijenijim državama, a sve naše županije su nerazvijene u EU. Stoga kao članica EU imamo pravo povlačiti sredstva EU fondova i koristiti ih za razvoj i sustizanje razvijenijih. U ovoj financijskoj perspektivi, iznos koji možemo povući iz EU fondova je 9,7 milijardi eura. Bilo je vremena kada nismo bili zadovoljni povlačenjem sredstava, ali nam zato sada ide sve bolje. Želim vjerovati da ćemo ta sredstva do 2020. odnosno 2023. uspješno iskoristiti. U ovoj županiji prepoznali smo važnost fondova. Kad smo imali izbore 2009. obećali smo u programu da ćemo otkriti što su to EU fondovi i početi ih koristiti. Na tome smo doista i radili. Došli smo do priznanja kao najuspješnija hrvatska županija po korištenju EU fondova jer smo ugovorili više od 4,4 milijarde kuna projekata – rekao je Dobroslavić.

Na županov govor nadovezao se i gradonačelnik Mato Franković čestitavši županiji na uspješnom korištenju EU fondova, ali je potom i istaknuo kako su u Gradu Dubrovniku ovi fondovi otkriveni relativno kasno.

-Volio bih da se u Gradu 2009. govorilo o EU projektima, da ćemo otkriti EU fondove. Nažalost, tek smo ih otkrili u kampanji 2017. jer je do tada u Gradu bilo iskorišteno 0,0 kuna. Kada smo s njima napokon započeli, mislim da smo u tome postali uspješni. Iznimno je bitno isticati činjenicu kako upravo zahvaljujući EU fondovima možemo povećavati kvalitetu života na području jedinica lokalne samouprave – naglasio je Franković.

Saborski zastupnik Branko Bačić podsjetio je kako je Hrvatska prošla vrlo teške pregovore prilikom ulaska u Europsku uniju te je imala najviše poglavlja koja je trebalo zaključiti. Istaknuo je kako nije zadovoljan količinom sredstava koja je Hrvatska zasada povukla iz Europskih fondova.

-Projekt Europske unije omogućio nam je da pametnim upravljanjem vlastitim resursima s vlastitim institucijama razvijamo se dijelom na teret drugoga. Redistribucijska snaga europskog proračuna nama omogućuje da gradimo županiju i Hrvatsku svojom pameću i sposobnošću, a velikim dijelom i to 85 posto s tuđim novcima. U proteklih smo šest godina uložili 15 milijardi kuna njemačkih, francuskih, talijanskih novaca u našu infrastrukturu. Nisam ipak time zadovoljan jer imamo mogućnosti povući 10,7 milijardi kuna. Međutim, Hrvatska se ne može mjeriti odmah s drugima jer je većina država ušla prije nas u Europsku uniju te su do sada imali dva financijska okvira iz Unije. Mi tek učimo zanat. Tek smo naplatili malo manje od 3 miijarde iz EU proračuna. Iako 2020. ističe rok u kojem možemo iskoristiti novac iz EU fondova, možemo ga ipak koristiti do 2023. za one projekte za koje su natječaji raspisani. Još vrijeme nije izgubljeno – poručio je saborski zastupnik Bačić.

Pred kraj programa okupljenima su predstavljeni projekti koji se na području ove županije financiraju iz europskih sredstava, a to su projekti u Zračnoj luci DUbrovnik, lukama od lokalnog i regionalnog značaja, Studentski dom, ‘Povijest na zrnu soli’, Lazareti-Kreativna četvrt Dubrovnika, ‘Putevima prošlosti’, Projekti u poduzetništvu i poljoprivredi, Zdravstvo u županiji, zatim projekti energetske obnove javnih zgrada, ali i zaštite i sigurnosti u vatrogastvu u DNŽ.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist