Zanimljivosti

‘AVIONSKE NESREĆE U KONAVLIMA’ ANTUNA BURĐELEZA ‘Nisam povjesničar, a istraživanje je bilo čista ljudska kurioština’

Voditelj sekcije Zrakoplovne baštine aerokluba ‘Nimbus’ Antun Burđelez glavni je autor izložbe ‘Nesreće i nezgode zrakoplova u Konavlima tijekom Drugog svjetskog rata’ koju je ovog utorka navečer i otvorio u prostorima samostana sv. Klare.

– Ova izložba je plod dvogodišnjeg istraživanja koje je započelo iz čiste ljudske kurioštine. Dok sam išao po Sniježnici našao sam lokaciju gdje je pao avion u Drugom svjetskom ratu. Počeo sam i razgovarati s ljudima, i jedan za drugim slučajem naposljetku je doveo do otkrivanja njih ukupno deset u Konavlima, a za neke od njih se uopće nije znalo. Počeo sam pretraživati arhive i uspio sam naći dokumente tih događaja, izvještaje raznih vojski, a uspjeli smo čak i pronaći članove obitelji za neke slučajeve američkih pilota, koji su nam ljubazno poslali fotografije – rekao nam je Burđelez o iskustvima tijekom istraživanja.

Izložbu organizira aeroklub ‘Nimbus’ u sklopu trećeg po redu programa AERONAUT kojim se promovira rad kluba. Izložene su bile preslike dokumentacije i izvještaja potvrđenih nesreća, uz razne dijelove uništenih zrakoplova.

Tijekom istraživanja Burđelez je, kako ističe, ostvario i dobru suradnju s američkim veleposlanstvom, ponajviše zbog činjenice kako se dobrim dijelom radi o nezgodama američkih vojnih zrakoplova u razdoblju od 1943. do 1944. godine.

– Najviše smo se bazirali na svjedočanstva i iskustva ljudi koji su tada živjeli u Konavlima. Svaki slučaj je morao biti potvrđen s dokumentacijom, a svi izloženi dijelovi su posuđeni za ovu prigodu i nisu u našem vlasništvu – naglasio je Burđelez prilikom otvorenja izložbe.

Izložba je otvorena svakim danom od 17 do 20 sati, sve do 27. studenog.

Podsjetimo, AERONAUT traje do 24. studenog, a na programu su razni letovi, izložbe, igraonice i predavanja za sve zainteresirane neovisno o dobi, a po prvi put u županiji se organizira i uvod u letenje dronom za djecu do 12 godina.

Đivo Glanz

Pročitajte još

NI MI NISMO ODOLJELI Brojni Dubrovčani spustili se niz Lužu pod budnim okom HGSS-ovaca

Dulist

Želite postati padobranac? Javite se Aeroklubu Nimbus!

Dulist

NE PROPUSTITE TJEDAN KARIJERA ‘Komu pripada budućnost?’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija