Zanimljivosti

‘AVIONSKE NESREĆE U KONAVLIMA’ ANTUNA BURĐELEZA ‘Nisam povjesničar, a istraživanje je bilo čista ljudska kurioština’

'AVIONSKE NESREĆE U KONAVLIMA' ANTUNA BURĐELEZA 'Nisam povjesničar, a istraživanje je bilo čista ljudska kurioština'

Voditelj sekcije Zrakoplovne baštine aerokluba ‘Nimbus’ Antun Burđelez glavni je autor izložbe ‘Nesreće i nezgode zrakoplova u Konavlima tijekom Drugog svjetskog rata’ koju je ovog utorka navečer i otvorio u prostorima samostana sv. Klare.

– Ova izložba je plod dvogodišnjeg istraživanja koje je započelo iz čiste ljudske kurioštine. Dok sam išao po Sniježnici našao sam lokaciju gdje je pao avion u Drugom svjetskom ratu. Počeo sam i razgovarati s ljudima, i jedan za drugim slučajem naposljetku je doveo do otkrivanja njih ukupno deset u Konavlima, a za neke od njih se uopće nije znalo. Počeo sam pretraživati arhive i uspio sam naći dokumente tih događaja, izvještaje raznih vojski, a uspjeli smo čak i pronaći članove obitelji za neke slučajeve američkih pilota, koji su nam ljubazno poslali fotografije – rekao nam je Burđelez o iskustvima tijekom istraživanja.

Izložbu organizira aeroklub ‘Nimbus’ u sklopu trećeg po redu programa AERONAUT kojim se promovira rad kluba. Izložene su bile preslike dokumentacije i izvještaja potvrđenih nesreća, uz razne dijelove uništenih zrakoplova.

Tijekom istraživanja Burđelez je, kako ističe, ostvario i dobru suradnju s američkim veleposlanstvom, ponajviše zbog činjenice kako se dobrim dijelom radi o nezgodama američkih vojnih zrakoplova u razdoblju od 1943. do 1944. godine.

– Najviše smo se bazirali na svjedočanstva i iskustva ljudi koji su tada živjeli u Konavlima. Svaki slučaj je morao biti potvrđen s dokumentacijom, a svi izloženi dijelovi su posuđeni za ovu prigodu i nisu u našem vlasništvu – naglasio je Burđelez prilikom otvorenja izložbe.

Izložba je otvorena svakim danom od 17 do 20 sati, sve do 27. studenog.

Podsjetimo, AERONAUT traje do 24. studenog, a na programu su razni letovi, izložbe, igraonice i predavanja za sve zainteresirane neovisno o dobi, a po prvi put u županiji se organizira i uvod u letenje dronom za djecu do 12 godina.

Đivo Glanz

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist