Aktualno

Avanturizam “napada” Konavle

Avanturizam "napada" Konavle

Pero Kojan iz Kojan Korala i Goran Hrnić iz Gulliver Travela okušali su se u sportskom penjanju na litici iznad Mihanića. Naravno pod budnim okom i uz instrukcije GSS-ovaca.

– S obzirom da se bojim visine, što sam mislim danas uspio svladati, osjećaj je bio odličan – izjavio je nakon spuštanja niz liticu Goran Hrnić.
A sportsko penjanje predstavljeno je u sklopu prezentacije planinarsko – pješačkog turizma kao posebnog oblika turizma koji postaje sve popularniji odabir provođenja aktivnog odmora u Hrvatskoj.

Prema riječima državnog tajnika za turizam Iva Muja, postoji veliki interes za razvoj ovog pustolovnog oblika turizma i u Konavlima. To bi naravno doprinijelo produžetku turističke sezone, čemu svi teže. Jednako tako avanturistički turizam, koji je u svijetu pa i u Hrvatskoj sve popularniji, u Konavlima će se dobro implementirati s ruralnim turizmom za koji je na tom području postignut značajni napredak.

Naime, kako bi unaprijedio sigurnost turista te im u Hrvatskoj otvorio nove prostore Ministarstvo turizma u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja provodi izradu planinarsko-turističkih zemljovida te uređenje staza i skloništa. Tako je pri kraju izrada zemljovida za područje Snježnice, a rade se i za područje Kamešnice, Korčule, Mljeta, Hvara i Promine.

Uz izradu zemljovida, kada je riječ o Snježnici u tijeku je čišćenje i markiranje desetak kilometara planinarsko-pješačkih staza, dok je u planu i čišćenje stotinjak kilometara pješačko-biciklističkih staza. Svrha svih akcija koje Ministarstvo provodi s HGSS-om jest sprječavanje nesreća i unaprjeđenje sigurnosti, pripremanje i održavanje spremnosti te intervencije i akcije spašavanja. Prema riječima Vinka Prizmića, pročelnika HGSS-a, pripadnici ove službe suočeni su s velikim porastom broja nesreća, dok će ih za desetak godina biti daleko više.

– Sigurnost je stanje na koje se može i mora utjecati, a sadašnje stanje sigurnosti nije dobro – rekao je među ostalim Vinko Prizmić dodajući kako HGSS provodi niz mjera za unaprjeđenje sigurnosti. A brojne situacije, rekao je događaju se zbog loših karata i neoznačenih staza.

Od početka godine do sada djelatnici HGSS-a su obavili oko 800 intervencija, a samo u razdoblju predsezone (od ožujka do kraja lipnja) njihov se broj gotovo udvostručio u odnosu na isto razdoblje 2010. godine

Stoga HGSS sada 'napada' prostor pa tako i prostor Konavala i to prostornim uređenje, formiranjem punktova i resursa za spašavanje, uređenjem staza i putova, skloništa…, a rezultat toga bit će trajno i optimalno stanje na terenu. Prema riječima Prizmića cijela Hrvatska će kroz 5 godina biti pokrivena planinarsko-turističkim zemljovidima.

Na sastanku su bili uz predstavnike Ministarstva i HGSS-a, te HGK i turističkih zajednica i predstavnici turističkih agencija, koje su iskazale interes za ovakav oblik turizma, no, kako je rekao Mario Marušić iz Dubrovnik Travela, još je dalek put od produkta do krajnje realizacije.
 

http://youtu.be/HPQydKfqIzchttp://youtu.be/crCATlac1Zwhttp://youtu.be/2TKxC07FCXU

Pročitajte još

[FOTO] DIVNA MLADOST Župljani i Konavljani primili sakrament potvrde

Dulist

Počinje isplata dječjeg doplatka za ožujak

Dulist

OD PONOĆI Počinje izborna šutnja!

Dulist