Aktualno

Avanturizam “napada” Konavle

Pero Kojan iz Kojan Korala i Goran Hrnić iz Gulliver Travela okušali su se u sportskom penjanju na litici iznad Mihanića. Naravno pod budnim okom i uz instrukcije GSS-ovaca.

– S obzirom da se bojim visine, što sam mislim danas uspio svladati, osjećaj je bio odličan – izjavio je nakon spuštanja niz liticu Goran Hrnić.
A sportsko penjanje predstavljeno je u sklopu prezentacije planinarsko – pješačkog turizma kao posebnog oblika turizma koji postaje sve popularniji odabir provođenja aktivnog odmora u Hrvatskoj.

Prema riječima državnog tajnika za turizam Iva Muja, postoji veliki interes za razvoj ovog pustolovnog oblika turizma i u Konavlima. To bi naravno doprinijelo produžetku turističke sezone, čemu svi teže. Jednako tako avanturistički turizam, koji je u svijetu pa i u Hrvatskoj sve popularniji, u Konavlima će se dobro implementirati s ruralnim turizmom za koji je na tom području postignut značajni napredak.

Naime, kako bi unaprijedio sigurnost turista te im u Hrvatskoj otvorio nove prostore Ministarstvo turizma u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja provodi izradu planinarsko-turističkih zemljovida te uređenje staza i skloništa. Tako je pri kraju izrada zemljovida za područje Snježnice, a rade se i za područje Kamešnice, Korčule, Mljeta, Hvara i Promine.

Uz izradu zemljovida, kada je riječ o Snježnici u tijeku je čišćenje i markiranje desetak kilometara planinarsko-pješačkih staza, dok je u planu i čišćenje stotinjak kilometara pješačko-biciklističkih staza. Svrha svih akcija koje Ministarstvo provodi s HGSS-om jest sprječavanje nesreća i unaprjeđenje sigurnosti, pripremanje i održavanje spremnosti te intervencije i akcije spašavanja. Prema riječima Vinka Prizmića, pročelnika HGSS-a, pripadnici ove službe suočeni su s velikim porastom broja nesreća, dok će ih za desetak godina biti daleko više.

– Sigurnost je stanje na koje se može i mora utjecati, a sadašnje stanje sigurnosti nije dobro – rekao je među ostalim Vinko Prizmić dodajući kako HGSS provodi niz mjera za unaprjeđenje sigurnosti. A brojne situacije, rekao je događaju se zbog loših karata i neoznačenih staza.

Od početka godine do sada djelatnici HGSS-a su obavili oko 800 intervencija, a samo u razdoblju predsezone (od ožujka do kraja lipnja) njihov se broj gotovo udvostručio u odnosu na isto razdoblje 2010. godine

Stoga HGSS sada 'napada' prostor pa tako i prostor Konavala i to prostornim uređenje, formiranjem punktova i resursa za spašavanje, uređenjem staza i putova, skloništa…, a rezultat toga bit će trajno i optimalno stanje na terenu. Prema riječima Prizmića cijela Hrvatska će kroz 5 godina biti pokrivena planinarsko-turističkim zemljovidima.

Na sastanku su bili uz predstavnike Ministarstva i HGSS-a, te HGK i turističkih zajednica i predstavnici turističkih agencija, koje su iskazale interes za ovakav oblik turizma, no, kako je rekao Mario Marušić iz Dubrovnik Travela, još je dalek put od produkta do krajnje realizacije.
 

http://youtu.be/HPQydKfqIzchttp://youtu.be/crCATlac1Zwhttp://youtu.be/2TKxC07FCXU

Pročitajte još

STIGAO IZ ITALIJE Muškarac u izolaciji u OB Dubrovnik zbog sumnje na koronavirus

Dulist

ZBOG KORONAVIRUSA Ministarstvo predložilo zabranu posjeta domovima za starije i djecu

Dulist

ALH Nismo osjetili značajnije posljedice koronavirusa, ali su mjere zaštite pojačane

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija