DuList IN

Autostopersko putovanje Ane Bakran kroz 25 zemalja

Autostoperica Ana Bakran dubrovačkoj je publici, u sklopu ciklusa Putositnice utorkom, predstavila knjigu ‘What’s Wrong With You?’ u koju je pretočila isksutva sa životnog autostoperskog putovanja od Zagreba do Francuske Polinezije. .

Tri godine i osam mjeseci trajalo je njeno autostopersko putovanje do Bora Bore na koje je krenula 2013. godine. Misija prvog putovanja je bila isključivo ići autostopom, a na drugo putovanje odvažila se 2016. jer se htjela vratiti na Markižanska otočja i napisati knjigu. Tamo je ostala 14 mjeseci.

Na putovanje je krenula s prijateljem jer je obitelji obećala kako nikad neće stopirati sama. Na putu je radila 17 poslova, uglavnom u zamjenu za smještaj i hranu, bila je učiteljica Engleskoga jezika, radila u hostelu i barovima, pisala sponzorske tekstove, bavila se i renoviranjem kuća, ali i čišćenjem sela. Što se tiče strahova, ističe kako ju je najviše bilo strah da će poginuti u prometnoj nesreći dok stopira ili hoda cestom, pati i od morske bolesti pa joj putovanja preko oceana nisu bila najugodnija.

– Zašto Bora Bora? Prvo zato što je lijep otok, nalazi se usred južnog Pacifika i teško je doći autostopom – odgovorila je na često postavljano pitanje. Kad je napokon i stigla tamo nije bila toliko oduševljena jer joj je postalo – dosadno.

Ovim putovanjem Bakran je htjela razbiti i tipične predrasude koje ljudi imaju o autostoperima; misli se kako su neobrazovani, da se prostituiraju i da nemaju novaca.

Na svom autostoperskom putovanju prošla je oko 70.000 km kroz 25 zemalja ( Turska, Grčka, Pakistan, Iran, Kina, Indonezija, Vijetnam, Australija, Novi Zeland…) i mnogo toga naučila o ljudima, ali i o sebi. Kao najdražu zemlju izdvojila je upravo Francusku Polineziju jer kako je istaknula ‘’ tamo možeš biti ovisan o prirodi, a neovisan o ljudima’’. Upravo tu se i zaljubila i danas je sretno zaručena.

Bakran je rodom iz Sesveta, diplomirala je ekonomiju u Americi na stipendiji, a do 2013. imala je firmu s austrijskim poslovnim partnerom koja se bavila digitalnim marketingom i prodajom autorskih prava na digitalne fotografije. Dugo je razmišljala o putovanju i tada se sve posložilo – imala je dovoljno ušteđevine da krene u drugom smjeru i ispuni dugogodišnji san.

 

Pročitajte još

‘AMOR U KNJIŽNICI’ Napišite najljepšu ljubavnu pjesmu!

Dulist

Adriana Đurđević i Andrea Zvono kreirale zajedničku kolekciju

Dulist

VICKO DRAGOJEVIĆ Tko na nagradama gradi budućnost, taj je neće ugledati

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija