Natrag
21.2.2019 11:29

facebook

twitter

google

rss

dulist

Atlantska plovidba gradi ‘handy size’ brodove

26.4.2013 @ 18:35 Mia Njavro Zanimljivosti

Podijelite:

Atlantska plovidba sklopila je četiri ugovora o gradnji brodova s kineskim brodogradilištem Qingshan, a sukladno odredbama Zakona o tržištu kapitala.

Dva od ta četiri ugovora o gradnji su stupila na snagu već jučer, a preostala dva ugovora su takozvani opcijski ugovori.

Prema odredbama takvih ugovora, Atlantska plovidba d.d. ima pravo ili opciju gradnje tih brodova koju treba deklarirati do kraja studenog ove godine (za prvi opcijski brod) odnosno do kraja siječnja iduće godine za drugi opcijski brod.

Atlantskoj plovidbi pripada i pravo da ne deklarira opciju gradnje u kojem slučaju ta dva ugovora o gradnji neće stupiti na snagu.

Navedenim ugovorima o gradnji predviđena je gradnja takozvanih 'handy size' brodova, kojima je nosivost 38 700 tona. U ovom slučaju, radi se o brodu 'Green Dolphin', koji već u svome imenu naglašava ekološku prihvatljivost broda tijekom njegove eksploatacije. Brod će novim dizajnom trupa i uporabom novog tipa glavnog stroja trošiti znatno manje goriva u odnosu na dosadašnje slične brodove tog tipa.

Primopredaja ugovorenih brodova je dogovorena:
– prvi brod/novogradnja 31.03.2015. godine
– drugi brod/novogradnja 31.10.2015. godine
– treći brod/novogradnja 31.07.2015.godine (ukoliko bude deklarirana opcija); i
– četvrti brod/novogradnja 31.01.2016. godine (također, ukoliko bude deklarirana opcija).
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana