Natrag
19.3.2019 22:46

facebook

twitter

google

rss

dulist

ARMENSKI HAČKAR Simbol mučeništva sv. Vlaha i povezanosti Armenije i Dubrovnika

22.4.2016 @ 12:50 Petra Žuvela Kultura
9;9

Podijelite:

U dominikanskom samostanu danas je predstavljen armenski hačkar, odnosno uspravna kamena ploča s rezbarenim likom križa, djelo armenskog umjetnika Artaka Hambardzumyan. Hačkari su vrijedna pojava srednjovjekovne armenske umjetničke kulture.

Na predstavljanju su sudjelovali prior dominikanskog samostana sv. Dominika u Dubrovniku o.p. Matijas Farkaš, akademik o.p. Stjepan Krasić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Denis Orlić, predsjednica Društva prijatelja Armenije Naira Asatryan – Wiele, te povjesničar Vinicije B. Lupis.

– Prvi hačkari u sadašnjem obliku nastali su tijekom 9. stoljeća nakon oslobođenja od arapske prevlasti. Vrhunac umjetnosti hačkara odnosi se na razdoblje od 12. do 14. stoljeća, a tradicija klesanja hačkara obnovljena je tijekom 16. i 17. stoljeća nakon mongolske vladavine – rekao je Farkaš.
-Za ovu 1700. obljetnicu Crkva sv. Vlaha je sjajno obnovljena, čini mi se i puno ljepša i sjajnija nego ikada prije. S druge strane za važnu obljetnicu ovaj spomenik simbolizira vjeru, kulturu, prošlost, sadašnjost i povezanost armenskog naroda i nas – dodao je Farkaš.

– Društvo prijatelja Armenije osnovano je 2007. godine, vidjeli smo kako su Dubrovčani jako zainteresirani za zemlju svoga zaštitnika sv. Vlaha, Armeniju. Ideja križa se rodila prije nekoliko godina, a ove godine je kulminirala, u godini sv. Vlaha – kazala je Asatryan-Wiele.

– Sudjelovali smo u financiranju ovoga projekta i zaista smo se potrudili. Na ovaj način se vidi ta neraskidiva veza sv. Vlaha, Dubrovnika i Armenije – rekao je Orlić.

Armenski hačkari sliče stećcima u Dalmaciji, Hercegovini, Sandžaku i Crnoj Gori. U studenom 2010. godine armenski hačkari uvršteni su na UNESCO-ovu listu materijalne svjetske baštine.

Komentari

O autoru: Petra Žuvela


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana