Zanimljivosti

Arhivistima isplatio pola milijuna kuna honorara

Arhivistima isplatio pola milijuna kuna honorara

Ravnatelj Državnog arhiva u Dubrovniku Ivan Venier našao se ovih dana pod teškim optužbama.

Naime, s e-mail računa 'slobodna ptica' na adrese gotovo svih medija i nadležnih organa anonimno su poslani primjerci autorskih ugovora koje je Venier sklopio sa svojim zaposlenicima u kojima im je za različite poslove u razdoblju od nekoliko godina isplaćeno gotovo pola milijuna kuna honorara.
– Arhivisti dubrovačkoga arhiva u kontinuitetu već pet godina od svoga ravnatelja Ivana Veniera dobivaju ogromne iznose za svoju redovnu djelatnost, pod izgovorom da poslove obavljaju van radnoga vremena, a za što uredno primaju plaću od Ministarstva kulture tj. iz proračuna Republike Hrvatske točnije nas poreznih obveznika. U tome možda i leži odgovor na pitanje kako se to niti jedan arhivist nije javio na netom završen natječaj za ravnatelja Arhiva. Tako je u džepovima arhivista završavao novac od najma atrija Palače Sponze turističkim agencijama.

Kako smo saznali isplaćivani su čak i honorari za poslove koji su već prethodno bili obavljeni u Arhivu i javno publicirani – navodi se u anonimnom e-mailu.

Na naš upit za komentar maila koji je poslan ravnatelj arhiva nam je istaknuo kako je upoznat s njime, te kako je on kružio i prošle godine u vijreme kada se trebao birati v.d.ravnatelj arhiva.

– Ugovori su rađeni u razdoblju od 2009. do 2012. Prema Pravilniku i statutu imamo pravo za poslove specifičnog vida isplaćivati honorare – kaže Venier te dodaje kako je i prošle godine izvršena provjera ugovora od strane Upravnog odjela Ministarstva kulture.
– Policiji sam također dao na uvid te ugovore potpisane, ne ovakve prazne kakve ste vi dobili, ništa mi nitko nije rekao u vezi toga – odgovorio nam je Venier koji je rekao kako uskoro očekuje i očitovanje Ministarstva kulture.

Pročitajte još

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist