Kultura

‘ARHITEKTURA BEZ FORME’ Predavanje nagrađivanih projektanata Ive Letilović i Igora Pedišića

'ARHITEKTURA BEZ FORME' Predavanje nagrađivanih projektanata Ive Letilović i Igora Pedišića
Zadar, 070217. Knezeva palaca je nakon obnove i restauracije spremna za otvaranje i svakodnevni rad. Svecanost otvorenja najavljena je za 10.veljace, sa bogatim programom. Na fotografiji: arhitekti Iva Letilovic i Igor Pedisic. Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Društvo arhitekata Dubrovnik, Hrvatska komora arhitekata – Područni odbor Dubrovnik i Umjetnička galerija Dubrovnik organiziraju predavanje ‘Arhitektura bez forme’, kojeg će u petak, 31. svibnja u Galeriji Dulčić Masle Pulitika s početkom u 20 sati održati arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić. Riječ je inače o autorima, međuo ostalim, projekta prema kojem je obnovljena zadarska Kneževa palača.

‘Intervencija unutar i na spomeniku kulture, bilo da je on dio zaštićene cjeline ili pojedinačno kulturno dobro, zapravo je stvaranje arhitekture lišene forme. Forma već postoji, a zadaća arhitekta jest useliti unutar nje program koji joj je najčešće stran i koji nikada nije bio u njoj planiran, ubaciti novi život u već postojeće izgrađeni okoliš. Posljedično se mijenjaju metode projektiranja i gradnja je samo jedna od mogućnosti. Projektira se dodavanjem, ali i oduzimanjem, projektira se programom, procesima, komunikacijama, pravilnicima, zakonima i instalacijama. Projekt nastaje na rubu, točno negdje između konzervatorskog pravila vremenskog slijeda povijesnih stilova i usmjerenja, koji bi na svakom spomeniku trebali ostati čitljivi, i novog sadržaja zajedno sa svim zahtjevima koje suvremenost traži’, stoji u pozivu.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist