Aktualno

ARHITEKTI PITAJU Tko je neboderima u Gruškom polju dodao 10 metara?

ARHITEKTI PITAJU Tko je neboderima u Gruškom polju dodao 10 metara?

Kad i kako je došlo do razlike između konačnog teksta Izmjena i dopuna prostornih planova i pročišćenog teksta objavljenog na stranicama grada, pita nadležni gradski upravni odjel izvršni odbor Društva arhitekata Dubrovnik.

Tim povodom Upravnom odjelu za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša te medijima uputili su sljedeće pismo:

– U više navrata Društvo arhitekata Dubrovnika, sudjelujući u javnim raspravama i kroz vijećnike na Gradskom vijeću, ukazivalo je na nedostatke, neusklađenost i nekvalitet prostornih planova.

Ovoga puta reagiramo na činjenicu da na stranicama grada u pročišćenim tekstovima Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika u članku 6.3. i Izmjena i dopuna Generalnog plana uređenja Grada Dubrovnika u članku 49.9. stoji slijedeći tekst:

«U okviru obuhvata planova užeg područja i propisanih arhitektonsko-urbanističkih natječaja na prostoru Gruškog polja, visina poslovnih građevina može biti viša od visine visokih građevina propisanih u članku 42. ove Odluke, ali ne veća od 35 m.»

U konačnom prijedlogu Izmjena i dopuna navedenih planova, kao i na javnoj raspravi u istom tekstu stajala je brojka 25 m.

Dakle, pojavila se razlika od 10 metara, tj. tri kata, tj veliki broj kvadrata poslovnog i stambenog prostora. Jedan aspekt ovoga čina su posljedice u prostoru. Jesu li baš potrebni neboderi od 35 metara visine pokraj ljetnikovaca u Gruškom polju i kad i gdje smo se to odlučili za njih?

Drugi aspekt je koruptivno i nezakonito djelovanje unutar same gradske uprave i strahovita činjenica da je javnost prilično ravnodušna na tu pojavu.

Pozivamo odgovorne iz Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša da nam odgovore kad i kako je došlo do razlike između konačnog teksta Izmjena i dopuna prostornih planova i ovog, pročišćenog teksta objavljenog na stranicama grada – napisali su iz Društva Arhitekata Dubrovnika.

Pročitajte još

VODOVOD STANOVNICIMA MOKOŠICE Podnesite zahtjeve za priključenje na mrežu odvodnje

Dulist

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist