Natrag
16.1.2019 07:54

facebook

twitter

google

rss

dulist

ARHEOLOŠKO BOGATSTVO Muzeji i galerije Konavala bogatiji za dvadesetak amfora!

22.6.2018 @ 16:10 Dulist Zanimljivosti
9;9

Podijelite:

Odjel za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala bogatiji je za dvadesetak amfora tipa Lamboglia 2 iz 1. stoljeća prije Krista.

Riječ je o amfore prevožene u brodu koji je doživio brodolom, a koje su se našle na dnu mora pored otočića Supetar ispred Cavtata. U subotu, 16. lipnja, iz cisterne u Vili Banac izvađene su, gdje su postavljene nakon istraživanja 2001. godine s namjerom da se desaliniziraju.

Postupak vađenja amfora obavljen je zahvaljujući Ireni Radić Rossi, voditeljici podvodnih arheoloških istraživanja u sklopu BLUMED projekta kojeg je organizirala DUNEA. U istraživačkom timu bili su još Dino Taras, arheolog i speleolog; Vedran Dorušić, ronioc te Ines Selendić, arheologica. Od strane Muzeja i galerija Konavala u izvlačenju amfora je sudjelovala Jelena Beželj, voditeljica Odjela za arheologiju i spomeničku baštinu MIGK-a gdje će amfore biti prezentirane.

– S osobitim veseljem priželjkujemo BLUMED projekt i prezentaciju cavtatskog podmorja u sklopu koje će amfore naći svoje mjesto – istaknuli su iz Muzeja.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana