Zanimljivosti

ARHEOLOŠKO BOGATSTVO Muzeji i galerije Konavala bogatiji za dvadesetak amfora!

ARHEOLOŠKO BOGATSTVO Muzeji i galerije Konavala bogatiji za dvadesetak amfora!

Odjel za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala bogatiji je za dvadesetak amfora tipa Lamboglia 2 iz 1. stoljeća prije Krista.

Riječ je o amfore prevožene u brodu koji je doživio brodolom, a koje su se našle na dnu mora pored otočića Supetar ispred Cavtata. U subotu, 16. lipnja, iz cisterne u Vili Banac izvađene su, gdje su postavljene nakon istraživanja 2001. godine s namjerom da se desaliniziraju.

Postupak vađenja amfora obavljen je zahvaljujući Ireni Radić Rossi, voditeljici podvodnih arheoloških istraživanja u sklopu BLUMED projekta kojeg je organizirala DUNEA. U istraživačkom timu bili su još Dino Taras, arheolog i speleolog; Vedran Dorušić, ronioc te Ines Selendić, arheologica. Od strane Muzeja i galerija Konavala u izvlačenju amfora je sudjelovala Jelena Beželj, voditeljica Odjela za arheologiju i spomeničku baštinu MIGK-a gdje će amfore biti prezentirane.

– S osobitim veseljem priželjkujemo BLUMED projekt i prezentaciju cavtatskog podmorja u sklopu koje će amfore naći svoje mjesto – istaknuli su iz Muzeja.

Pročitajte još

BRAVO! Sven Dragobratović od kockica izradio ‘Mini Dubrovnik’

Dulist

BLOG MUZEJA I GALERIJA KONAVALA SLAVI ROĐENDAN U 4 godine 720 ‘samoniklih priča’

Dulist

Kumkvat – malen, snažne arome i ljekovit

Dulist