Kultura

ARHEOLOŠKI MUZEJ NARONA Izložba ‘Staklo kasnog srednjeg i novog vijeka’

ARHEOLOŠKI MUZEJ NARONA Izložba 'Staklo kasnog srednjeg i novog vijeka'

Izložba ‘Staklo kasnog srednjeg i novog vijeka iz Zadarskih muzeja’ bit će otvorena u petak 15. veljače 2019. u 15 sati u Arheološkom muzeju Narona. Izložba je zamišljena kao svojevrsni uvodnik u problematiku proizvodnje, distribucije i praktične primjene stakla u post-antičkim razdobljima na istočnoj jadranskoj obali, na primjeru zadarskog područja, prvenstveno prostora samoga grada.

Temelji se na dostupnom, mahom slabije poznatom ili neobjavljenom arheološkom materijalu koji je pohranjen u Muzeju antičkog stakla u Zadru, te se obrađuje u sustavu Zbirke srednjovjekovnog i novovjekovnog stakla (zbirka u nastajanju), te studijskom materijalu iz Narodnog muzeja Zadar koji je Muzeju antičkog stakla povjeren radi detaljnije stručne i restauratorske obrade.

Osim toga iz fonda Narodnog muzeja izdvojeno je dodatnih 20-ak bolje sačuvanih predmeta kojima je vizualno i tematski upotpunjen postav izložbe. Kao dopuna tematskoj cjelini s nalazima iz podmorskih lokaliteta izložena je i manja skupina materijala s koločepskog brodoloma kod rta Ratac koji je također na privremenoj pohrani u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Postav izložbe obuhvaća nekoliko manjih tematskih cjelina: Predmeti iz sakralnog konteksta; Stolno posuđe; Građevinsko staklo; Staklo iz podvodnih lokaliteta; Ljekarničko staklo, s ukupno 123 eksponata. Predstavljena staklena građa pripada širokom kronološkom okviru od 14.-19. stoljeća, a po svojoj tipologiji i karakteru upućuje na vrlo rasprostranjenu upotrebu staklenih izrađevina na zadarskom području, u različitim kontekstima (sakralnom, fortifikacijskom ili stambenom), sukladno standardima zabilježenim u ostalim dijelovima Europe. Nema potvrda moguće lokalne staklarske proizvodnje, no iznimno su dobro dokumentirani trgovački putovi, prvenstveno sa staklarskim centrima Presvijetle Republike.

Izložba, čiji su autori dr. sc Vedrana Jović Gazić, viša kustosica i Šime Perović, viši restaurator i kustos iz Muzeja antičkog stakla u Zadru, prvi je put predstavljena javnosti 2016. godine povodom manifestacije Noć muzeja, u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Suorganizator izložbe je Muzej antičkog stakla u Zadru. Izložba će biti otvorena do 15. ožujka 2019. godine.

Pročitajte još

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist