Kultura

ARHEOLOŠKI LOKALITETI Izložba ‘Gradine, gomile i špilje, zapadno dubrovačko područje’ u ‘Rupama’

ARHEOLOŠKI LOKALITETI Izložba 'Gradine, gomile i špilje, zapadno dubrovačko područje' u 'Rupama'

Dubrovački muzeji 3. prosinca 2018. otvaraju izložbu: Gradine, gomile i špilje, zapadno dubrovačko područje, u žitnici Rupe, s početkom u 19 sati.

Izložba i pripadajući katalog: Gradine, gomile i špilje, zapadno dubrovačko područje, nastali su kao rezultat arheoloških rekognosciranja terena od Rijeke dubrovačke na istoku do Imotice i Bistrine na zapadu, odnosno od Elafita na jugu do granice s Bosnom i Hercegovinom na sjeveru. Vremenski okvir obuhvaća uglavnom razdoblje od kasnog eneolitika do kraja željeznog doba. Rijetki izleti u mlađa razdoblja odnose se na pojedine nalaze s gradina i špilja, a riječ je o antičkim, srednjovjekovnim i novovjekovnim razdobljima.

Gradine su prapovijesni arheološki lokaliteti, stalnoga ili povremenoga naseobinskog, fortifikacijskog ili mješovitog karaktera, te su obično smještene na povišenim, strateški povoljnim i lako branljivim položajima, uz prirodne komunikacijske smjerove, po mogućnosti u blizini obradivih površina i izvora vode. Na zapadnom dubrovačkom području dosad je utvrđeno 49 gradina.

U arheološkom kontekstu kamene gomile najčešće predstavljaju prapovijesna groblja za jednog ili više pokojnika, a katkad i dijelove fortifikacijskog sustava bedemima utvrđenih naselja, ritualne prostore i granične oznake. Na zapadnom dubrovačkom području dosad je utvrđeno 706 gomila.

Čak i danas, a pogotovo u ranijim povijesnim i prapovijesnim razdobljima kada je čovjek više živio u skladu s prirodom, sve što je nepoznato, mračno i tajnovito izazivalo je strah i poštovanje. Špilje i jame su zasigurno ulazile u kategoriju ‘nepoznatog’, ali isto tako su predstavljale ulaz u Veliku majku (Magna mater), u ‘majku zemlju’, u svom punom i najširem mitološkom, sakralnom, profanom, ali i pogrebnom kontekstu. U ranijim, prapovijesnim razdobljima njihov značaj bio je znatno veći, pa su i nalazišta u špiljama glavni izvor spoznaja o čovjeku tog vremena.

Na predmetnom području 14 špilja je potvrđeno kao arheološki lokalitet.

Autor izložbe je Domagoj Perkić, likovni postav odradio je Studio Rašić+Vrabec, a izložba ostaje otvorena do 15. ožujka 2019. godine.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist