Natrag
19.3.2019 03:04

facebook

twitter

google

rss

dulist

Apel nemarnim građanima

7.3.2012 @ 18:50 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Budući da je u razdoblju od 25. veljače do 7. ožujka diljem Hrvatske zabilježen veći broj požara na otvorenom prostoru, Državna uprava za zaštitu i spašavanje uputila je apel građanima.

Povećan broj požara i hektara izgorjelog raslinja (trave, makije, niskog raslinja, šume i zapuštenih poljoprivrednih površina) izravan su rezultat sušnijeg i vjetrovitog vremenskog razdoblja, suhe vegetacije, koja još nije ušla u fazu ozelenjivanja te nemarnog spaljivanja biljnog otpada.

Kako navode iz DUZS-a, gašenje takvih požara uvjetuje angažiranje znatnijih zemaljskih vatrogasnih snaga i zrakoplova, a u konačnici, osim materijalne štete prouzročene požarom, angažman navedenih snaga iziskuje i trošenje znatnijih financijskih sredstava, predviđenih za ljetnu požarnu sezonu.

– Stoga, apeliramo na građane da tijekom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, biljni otpad saniraju na način da ne dovode u opasnost ljude i imovinu te u tom cilju izbjegavaju i onečišćenje zraka i okoliša. Skrećemo pozornost da je saniranje i odlaganje biljnog otpada regulirano između ostalog i Odlukama lokalne samouprave (županijske, gradske ili općinske), kojima su propisani svi uvjeti postupanja.

Ako je paljenjem vatre na otvorenom prostoru nastala šteta ili onečišćenje okoliša, policija i nadležne inspekcije zaštite okoliša pokreću prekršajne prijave, a ako se uzrokuje znatnija opasnost po ljude i imovinu, protiv počinitelja policija podnosi i kaznenu prijavu – apeliraju iz DUZS-a.

 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana