Vaše vijesti

APEL EKO OMBLIĆA ‘U Omblu se kiperom baca šut, kamenje i zemlja!’

APEL EKO OMBLIĆA 'U Omblu se kiperom baca šut, kamenje i zemlja!'

Eko Omblići uputili su otvoreni eko apel Lučkoj kapetaniji Dubrovnik te gradskim komunalnim službama zbog, kako kažu, šuta, kamenja i zemlje koja se kiperom iskreće u Omblu kod Termoterapije u Mokošici.

-‘Zaustavite ekocid!’, ‘Ombla i Rijeka dubrovačka zaštićen su krajolik od 1964. godine!’, ‘Rijeka je uz obalu sva žuta od zemlje’, poruke su koje smo jučer ujutro zaprimili na naš Zeleni telefon Eko Fon od naših ekološki osviještenih Mokošana – pišu Eko Omblići.

-Odmah smo se po dojavama građana zaputili u našu 2. Eko patrolu ove godine, prema naselju Mokošica i Termoterapiji. Usput smo zvali sve odgovorne službe Grada od 112, komunalnih službi do Lučke kapetanije. Čim smo došli kod Termoterapije gdje se izvode građevinski radovi na JT cesti, kao i uz obližnju privatnu kamenu kuću smo vidjeli kako se modri kiper puni šutom i zemljom – pišu nam Eko Omblići.

-Čim su nas primijetili odustali su od izbacivanja šuta i zemlje u more, odnosno u Omblu. Kamion prepun šuta, kamenja i zemlje zaputio se put Pobrežja i sigurno je šut, zemlju, kamenje istovario na divljem odlagalištu na Čavlu ispod Pobrežja, koje je prije par godina zatvoreno odlukom tadašnjeg ministra okoliša i prirode RH Mihaela Zmajlovića, ali se nažalost opet otvorilo i tamo se kriomice i dalje odlaže šut, smeće , zemlja i kućni otpad! – napisali su Eko Omblići.

-Inače, cijeli prostor uz obalu od igrališta u naselju Mokošica pa do novog mosta se ilegalno nasipa šutom pijeskom, kamenjem i zemljom u širini 2 do 2,5 metra, a potom betonira te prave privatna privezišta i privatne plažice! – navode Eko Omblići.

-Dok smo obilazili mjesto ekocida prišao nam je jedan Mokošanin i rekako kako odgovorne službe Grada sve ovo dozvoljavaju i da mu teško pada vidjeti kako nasipaju rijeku šutom, kamenjima i zemljom. Napomenuo je da su tu inače termalna i sumporna vrela i da bi se to cijelo područje oko Termoterapije trebalo strože zaštiti! -ističu Eko Omblići.

-Dijelimo ogorčenost i ljutnju naših Mokošana kako se naša zaštićena Rijeka dubrovačka (zaštićena od 16. prosinca 1964.) zadnjih desetljeća sve više i više devastira, dok odgovorne službe zatvaraju oči! – stoji u apelu koji potpisuje voditeljica Zelenog telefona Eko Fona Jadranka Šimunović, koja je apel na znanje poslala i višoj inspektorici pri Odsjeku inspekcijskog nadzora zaštite okoliša Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH Sanji Žuvela.

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist