Grad

APARTMANI NAŠI SVAGDAŠNJI Umjesto vila, luksuzne – garaže?

APARTMANI NAŠI SVAGDAŠNJI Umjesto vila, luksuzne - garaže?

Nema potrebe naglašavati do koje je mjere apartmanizacija uzela maha u Dubrovniku. Bilo da se radi o smještajima za turiste ili sezonce svaki i najmanji prostor s četiri zida, krovom ili barem pločom pretvara se u smještajni objekt.

Čovjek se zapita gdje je granica? Očito je nema jer se u zadnje vrijeme i garaže i manji poslovni objekti pretvaraju u apartmane.

Garaža za noćenje
Ono što nas je ponukalo da se bavimo novim trendom apartmana u Dubrovniku je činjenica da je jedna preuređena garaža dobila status studio apartmana od 4 zvjezdice. Ne umanjuje to činjenicu da je ta ista garaža legalno prošla sve uvjete koje nalaže zakon kako bi dobila te zvjezdice, ali isto tako ne umanjuje to činjenicu da se i dalje radi o garaži. Smiješno je to, jer je glavni problem u ustima brojnih građana upravo parking, a onda ti isti građani svoja parking mjesta, odnosno garaže, pretvaraju u apartmane. ‘Mora se od nečeg živiti’ odgovor je koji ćete vjerojatno dobiti koga god pitate zašto je svoju garažu ili šupu pretvorio u apartman. I tako naši vjerni gosti dolaze na svjetsku destinaciju, lokaciju gdje su se snimali svjetski hitovi Game of Thrones i Star Wars, povijesno bogati grad, grad koji godišnje posjete milijuni, grad u kojem će ‘skupo’ platiti smještaj, ali ne u hotelu nego u nečijoj garaži.

A kako do ‘apartmana’ u garaži?
Studio apartman u domaćinstvu je objekt u kojem se gostima pružaju usluge smještaja, opremljen tako da gost u jednoj prostoriji može boraviti, spavati te sam pripremati i konzumirati hranu. Po kapacitetu, studio apartman u domaćinstvu može primiti najviše četiri osobe na sklopivim krevetima koji nisu stalno namješteni. Da bi objekt postao studio apartman jedan od uvjeta uz kapacitet je kvadratura. Dakle, da bi dobio dvije zvjezdice mora imati najmanje površinu 19 m2, a najviše 35 m2. Jednostavnije ako imate prostoriju s barem 20 m2 i wc-om koji ima minimalno 4 ‘kvadrata’ vaša garaža sada je spremna postati luksuzni objekt. Zakon kaže da ako ispunjavate ove uvjete sve štima. Možda zapravo nije problem u samim vlasnicima, već u nedorečenosti i jednostavnosti zakona koji dopušta ovakve apsurde. Pomalo je i ironično da su u zemlji koja živi od turizma upravo zakoni koji se bave smještajnim objektima toliko ‘labavi’ da su ovakvi slučajevi legalni. Jasno je kako se isti moraju dobro pretresti i postrožiti kako bi se situacija imalo promijenila.

Pogled na… Pravoslavno groblje?
Nisu garaže jedini ‘apsurd’. Nađe se tako i neobičnih lokacija. Jedna od njih je svakako ona na Boninovu, gdje osim turističke agencije postoji i apartman. Apartman za kojeg se slobodno može reći da ima jedinstven pogled u Dubrovniku. Možda nekome malo morbidno, ali činjenica je da je apartman tu i zasigurno dobro posluje, jer se u Dubrovniku uvijek traži gara… krevet više. A zašto se zapravo uopće iščuđavati? Kada dobro posluje jedna garaža što ne bi i apartman na groblju.

Ogromne brojke
Ukupni kapacitet privatnog smještaja na Dan državnosti, prema informaciji iz gradskog TZ-a, iznosio je 20 589 redovnih i pomoćnih kreveta. Za jedan mali grad poput Dubrovnika, koji broji nešto više od 40 tisuća stanovnika (prema popisu stanovništva iz 2011. ta brojka je 42,615), takav broj smještajnih kapaciteta je bizarno velik. Nadodajmo tome podatke oglasnika Crozilla.com koji su pokazali kako je Dubrovnik i u srpnju ostao grad s najvišim cijenama stanova. Naime, kvadratni je metar oglašavan po cijeni od 3871 eura, sve to navelo bi nekog da pomisli da u Dubrovniku postoje samo luksuzni apartmani. Istina je daleko od toga i ne treba puno da se baci pogled na komentare mnogih gostiju koji kukaju na ovakve ili onakve loše uvjete. A zašto i ne bi, na svjetskoj lokaciji, po najskupljim cijenama spavaju u dojučerašnjoj šupi, garaži ili butizi.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist