Aktualno

Antenama prema Srđu!

Antenama prema Srđu!

Stanovnici Gruža i Nuncijate s pojavom ljepšeg vremena suočili su se s problemom gledanja TV-a. Požalili su nam se kako gotovo pa uopće nemaju prijama signala digitalne televizije, zbog, smatraju, ometanja talijanskih kanala.

Dakle, ne mogu gledati televiziju iako uredno plaćaju pretplatu. Odustali su i od MaxTV-a, govori nam jedan sugrađanin, jer su ga stalno morali resetirati.
Tragom tih informacija obratili smo se Odašiljačima i vezama kako bi vidjeli jesu li upoznati s problemom, i što se po tom pitanju poduzima. Budući da su Talijani još prošle godine prelaskom na digitalnu televiziju ometali gledanje televizije stanovnicima Istre i Primorja, zanimalo nas je, je li i u ovom slučaj riječ o tome ili pak o nekom drugom problemu.

BROJNE PRITUŽBE DUŽ OBALE
 
No, izgleda kako problema nemaju samo stanovnici Gruža i Nuncijate nego i oni s ostalih područja naše Županije.
– Unazad dva tjedna zaprimili smo veći broj pritužbi gledatelja na prijam signala digitalne televizije s cijele jadranske obale, a posebice s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Jedan od bitnih uzroka su smetnje iz Italije koje su se pojačale zbog prelaska južnih talijanskih regija (osobito Puglia) na digitalnu televiziju krajem svibnja, a s toplijim vremenom te smetnje postaju još izraženije. Smetnja iz Italije je prisutna osobito na 51. kanalu (MUX A, HTV1, HTV2, Nova TV, RTL) – navodi Nevenka Artić Banovec, voditeljica korporativnih komunikacija Odašiljača i veza. Također napominje kako svaku novu pojavu smetnji OiV odmah prijavljuje nadležnoj agenciji HAKOM, što su i ovaj put učinili.

– Nažalost, svi dosadašnji napori hrvatske administracije i diplomacije nisu polučili konkretne rezultate, jer talijanska strana jednostavno krši sve međunarodne sporazume u vezi korištenja radiofrekvencijskog spektra te dopušta svojim radiopostajama da odašilju na kanalima koji su dodijeljeni susjednim zemljama pa tako i Hrvatskoj. Što se hrvatskih odašiljača tiče, naglašavamo da svi odašiljači OiV-a rade ispravno i u skladu s dozvolama – ističe dalje Artić Banovec.
 
KAKO SMANJITI SMETNJE
 
No, iz ove tvrtke također napominju građanima kako je u određenim situacijama utjecaj smetnje moguće značajno smanjiti i to prvenstveno uporabom odgovarajuće antene, pravilno usmjerene i ispravno priključene. Najteže je u slučajevima kada je smjer prijama hrvatskih signala približno u smjeru Italije pa su tada nužne posebne izvedbe prijamnih antenskih sustava. U ostalim situacijama, vanjska krovna antena s većim dobitkom antene, usmjerena na maksimalni signal (u pravilu prema odašiljaču ako postoji optička vidljivost), navode iz OiV-a, značajno će izolirati smetajući signal i osigurati dovoljnu razinu hrvatskih signala. Prilikom korištenja pojačala, raznih skretnica i slične opreme, kombinacije više antena te dijeljenja signala na više televizora treba dodatno paziti da se korisni signal koji dolazi do televizora ne izgubi ili da se smetajući signal dodatno ne pojača. Jednako vrijedi i za zgrade koje imaju zajedničke antenske sustave.

– Primjenom ovih općih smjernica, smetnja iz Italije neće nestati, ali će se njen utjecaj značajno smanjiti. Sobna antena, antena u potkrovlju, tavanu ili na balkonu u pravilu nije pogodna za prijam, a osobito ako postoji smetajući signal. Nažalost, moramo priznati da dosta gledatelja koristi upravo takve antene, u što smo se uvjerili u nizu izvida koje smo obavili – pojasnila je našim čitateljima Nevenka Artić Banovec.
A kad je riječ o konkretnom slučaju s područja Nuncijate i Gruža, iz Odašiljača i veza naglašavaju kako im nismo naveli u čemu je točno problem.
 
SRĐ JE BOLJI
 
– Pretpostavljamo da je jedan dio problema smetnja iz Italije na 51. kanalu (MUX A), a drugi dio prijam MUX D (Dubrovačka TV, sptv, KN, CMC). Naime, ta naselja uglavnom imaju bolji prijam signala MUX A i MUX B s odašiljača Velika Petka. Prijam s odašiljača Srđ je nešto teže ostvariti jer u nekim dijelovima ne postoji optička vidljivost prema odašiljaču. Smetnja iz Italije je više izražena u naselju Nuncijata kod gledatelja koji primaju signal MUX A s Velike Petke. Stoga, preporučujemo gledateljima da pokušaju ostvariti prijam sa Srđa. Time će smetnja iz Italije biti manja, a ujedno će ostvariti i prijam signala MUX D koji se odašilje jedino sa Srđa. Tamo gdje nije moguće ostvariti prijam sa Srđa, preostaje Velika Petka – zaključili su iz Odašiljača i veza.

Nadamo se kako će našim sugrađanima, koji imaju spomenute smetnje, koristiti savjeti koje su dobili od OiV-a te da će ipak uspjeti pogledati televiziju.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist