Peškafondo

Anketna amnezija

Anketna amnezija

Prema velikom neovisnom istraživanju, a na reprezentativnom uzorku od čak devedeset i devet (99) ispitanika, koje je proteklih dana provela jedna dubrovačka tvrtka, pobjedu na predstojećim lokalnim izborima odnosi Vlahušić, trenutni gradonačelnik Dubrovnika.

On je dakle, u telefonskoj anketi uspio prikupiti čak 93 posto glasova. Vjerodostojan uzorak birao se dakako prema kućnoj adresi kandidata, tako da su ispitanici ne samo bliski susjedi mogućeg budućeg gradonačelnika, kojemu bi ovo bio drugi mandat u nizu, već su obuhvaćeni i oni u radijusu od 300 metara zračne linije. Sve to svjedoči njegovoj nedvojbenoj popularnosti u kvartu. Preostali kandidati – Andrić, Bupić, Raguž, Šalja, Vićan (pobrojani po abecednom redu) uspjeli su skupiti tek po jedan glas (glas, ne postotak!).
Ostali ispitanici su bili neodlučni, što je pokazatelj da stranački stožeri u tom dijelu još uvijek mogu tražiti svoj prostor za napredovanje, dakle može se još (mada minimalno) utjecati na one koji su u nedoumici.

No, nije to jedina anketa čiji su rezultati ovih dana 'slučajno' pušteni u javnost. Stranke su uložile znatna sredstva kako bi 'opipale' bilo naroda i testirale mišiće svojih kandidata u direktnom srazu s protivnicima. Stranačke ankete se ne provode na dubrovačkom području, jer su stožeri zaključili da će bolju procjenu stanja na terenu dobiti ako okrenu par brojeva telefona po Topuskom, Zaboku i Dicmu.

U čak dva grada Vlahušić opet odlično stoji, što stranačke pristaše tumače gotovo kao senzaciju. Dicmo i Zabok su odlučili da današnji gradonačelnik Vlahušić glatko odnosi pobjedu u prvom krugu, međutim nema prostora za euforiju. Treba ostati pribran i hladne glave, jer znatno lošiji rezultati istraživanja javnog mnijenja dolaze iz Topuskog. Tamo se anketirani očito ne slažu da Vlahušić bude samo dubrovački gradonačelnik. Na kojoj bi ga poziciji u budućnosti vidjeli, nije se dalo iščitati iz rezultata ankete, zato su svoj glas odlučili dati ponuđenim, za njih anonimnim, imenima. 

I da ne ulazimo u pojedinosti svih ostalih provedenih anketa, a kojih će u dva preostala mjeseca do izbora biti sigurno još desetak, kako neovisnih tako i stranačkih, zaključak je isti. Ostali kandidati za gradonačelnike predstavljaju tek predizborni folklor. Oni će biti dobra podloga za iscrtavanje magarećih ušiju, prasećeg nosa i tko zna čega još sve ne na predizbornim plakatima. Na njima će se tek raspršiti glasovi, što će dovesti do nepotrebnog drugog kruga.

Mogu li Vas ankete zavesti? Je li Dubrovnikom zavladala kolektivna amnezija?
Detaljnije u sljedećem broju…

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović