Grad

ANDRO VLAHUŠIĆ Grad jest veliki restoran!

Festival vina i gastronomije

Danas se u hotelu Park otvorio Festival vina i gastronomije, čiji je cilj osvježenje znanja i inovacija u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

Među pozdravnim govorima ove edukativne dvodnevne manifestacije okupljenima su se obratili i pročelnik upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Milan Perić, te i gradonačelnik Andro Vlahušić.

– Posebno pozdravljam mlade generacije koje su s nama ovdje, jer za njih radimo ove festivale, tamo gdje mi malo stariji stajemo, oni nastavljaju i radi njih će ove stvari i nastavljati, ove manifestacije. Kad je u pitanju edukacija, mislim da je nikad nije previše. Ova edukacija i festival vina i gastronomije, kao i sve ostale, služi za nova poznanstva, učenje, nove spoznaje i nova prijateljstva, zajednička druženja, koja nam u ovo vrijeme nedostaju – kazao je danas Perić.

– Možemo reći da postoji rijetko koji dio svijeta u kojem se tako puno skupih obroka pojede. 15 milijuna obroka, a pitanje je koliko je toga našeg, dubrovačkog, hrvatskog, neretvanskog… Gost koji je došao u našu sredinu nije došao samo zbog sunca, mora i zidina, došao je i radi ‘lokalnog okusa’, užitka Dubrovnika. Nalazi li se tu proizvedeno, servirano i naplaćeno hrvatsko? Moram priznati da smo po tome prilično u zaostatku. Ovaj kraj će doživjeti još veći broj dolazaka ljudi, zbog raznih projekata i širenja kapaciteta soba, radi na tisuće ljudi, a ostaje jedno veliko pitanje: ‘Hoćemo li mi proizvoditi više?’ Što se tiče grada Dubrovnika, tu je rezultat nevjerojatan – imamo jednog jedinog proizvođača vina, nijednog maslinara… Prestali smo porizvoditi – kazao je danas gradonačelnik Vlahušić na otvaranju Festivala vina i gastronomije.

Također je dodao i nešto vrlo znakovito.

– Grad Dubrovnik će u naredna dva mjeseca napraviti svoju zadrugu. Pokušali smo sa proizvođačima koji će sami doć do nas a vidimo da to ne ide, znači napravit ćemo veliku tvrtku i uložiti značajan kapital kako bi potakli kvalitetnu proizvodnju. Očekujemo da kad nam gost dođe, da mu kažemo, ‘kao što volite ovo sunce i more, volite i naše vino, ulje, kruh…’ Ovo je područje ekološki potpuno čisto – kazao je.

– Ako se Dubrovnik i naša županija ne okrenu proizvodnji i izvozu na svom kućnom pragu, budite sigurni da će drugi dovesti svoje proizvode i sve ono što nije dobro za nas. Često se kritizira nas iz gradske uprave da smo pretvorili grad u veliki restoran. Točno, grad jest veliki restoran! Ima 1500 stolova, 4400 stolica, ali ja pitam sve vas ovdje, pa čak i one koji u ovoj dvorani govore protiv toga, a gdje bi oni prodali svoje proizvode? U nekom velikom hotelskom lancu koji će na ne znam kakav način na tržištu dobiti povoljne cijene niže za par eura – kazao je gradonačelnik, osvrnuvši se na to kako su to uglavnom ugostitelji iz našeg kraja koji zapošaljavaju mlade i daju još jedno radno mesto u proizvodnju.

– Zašto bismo to zatvorili? To su moja otvorena pitanja od kojih neću odustati – kazao je Vlahušić, te zaključio govor riječima ‘ljubav ide kroz usta’, otvorivši restoran uz želju da ovakvih manifestacija bude što više.

 

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist