Aktualno

ANDRIJA LIPANOVIĆ ‘U Dubrovniku je svatko spreman pomoći. Hvala vam na tome!’

ANDRIJA LIPANOVIĆ 'U Dubrovniku je svatko spreman pomoći. Hvala vam na tome!'

Naš Andrija upravo sada kreće za Dubrovnik na rehabilitaciju u Polikliniku Glavić. Zbog srdačnosti i ljubaznosti Dubrovčana uspjeli smo riješiti smještaj u Gružu. Andrija, želimo ti uspješnu sezonu! – napisali su 7. lipnja u Facebook grupi ‘Vjeruj i djeluj’ Splićani koji su se okupili kako bi pomogli svom sugrađaninu Andriji Lipanoviću, koji je upravo na terapiji robotikom u Dubrovniku, na najmodernijem rehabilitacijskom uređaju Lokomatu o čijem se učinku pročulo i puno dalje od hrvatskih granica.
Ova grupa je u malo više od godinu dana uspjela organizirati pomoć Andriji, koji je nakon teškog i nesretnog pada sa zgrade na kojoj je radio ostao invalid, potpuno ovisan o drugima. No, uz pomoć razvijene tehnologije koju nudi Poliklinika Glavić, njegovo stanje se poboljšava, a ostat će u Dubrovniku još neko vrijeme. Ovisno o terapiji, kaže uz osmijeh… A kako je veseli i optimistični Splićo uopće pristigao u Dubrovnik?

Nakon prošlogodišnje uspješne humanitarne akcije u kojoj je čak 16 pacijenata iz Hrvatske i regije imalo priliku besplatno rehabilitirati ruke na neurorehabilitacijskom uređaju Armeo Spring-u, Poliklinika Glavić prije nekoliko mjeseci pokrenula je drugu humanitarnu akciju s ciljem pomoći pacijentima s najtežim stupnjem oštećenja nogu. Na taj način, 15 pacijenata iz Hrvatske i susjednih zemalja dobilo je priliku besplatno se rehabilitirati na Lokomatu, visokosofisticiranom robotskom uređaju, čija mjesečna rehabilitacija u nekim europskim poliklinikama doseže iznose i više desetaka tisuća eura. Uređaj Lokomat koristi se na način da osnažuje muskulaturu donjih ekstremiteta ojačavajući noge pacijenata, a sve s nadom za sprječavanjem komplikacija i postizanju mogućnosti samostalnog i sigurnijeg hoda.

Kakva je bila Andrijina prva reakcija kad je čuo za ovu mogućnost?
-Poliklinika je pokrenula akciju, a ja sam ju ‘shareao’ na svom Facebooku. Poslao sam sve papire i podatke, te stupio u kontakt s dr. Joškom Glavićem, koji me je od samog početka odlično primio i uputio u priču o Lokomatu. ‘Upao’ sam na besplatnu terapiju i na tome svima iznimno hvala – ističe Andrija. Kaže kako je trenutno smješten u stanu kod divne žene…

-Smješten sam u stanu kod odlične drage žene, Luce Paskojević, a prije toga sam bio kod Marije Majkovice u Zatonu. Htio bih se objema zahvaliti na pomoći i stanu! Teta Luce je prva liga, baš kao i Marija. No, nažalost, iz ovog trenutno stana morat ću izaći 20. srpnja, te opet tražiti novi stan, jer ne znam koliko će dugo trajati moj boravak u Dubrovniku – kaže Andrija, dodajući:

-Terapija u kojoj rehabilitiram noge, ali i ruke, trajati će sigurno dva, a možda bude i treći mjesec. Stručno osoblje Poliklinike Glavić prati kako ide moj napredak, odnosno moje stanje, pa ćemo vidjeti dalje. Teško je naći smještaj, osobito meni, zato mi je važno objaviti sve vani, u medijima – ističe, u njegova dva mjeseca prate ga dva Iva, otac i prijatelj.
-Čini mi se kako je ovdje u Dubrovniku svatko spreman pomoći. Hvala vam na tome! – kaže Andrija, koji nam je, dok čekamo s njime prvi pokret na Lokomatu, rekao u šali: ‘Drugi put ću prošetati do Dubrovnika!’.
Andriji možete pomoći i vi, dragi čitatelji! Ovo je račun na kojem možete pomoći:
Andrija Lipanović: HR2823400093111746145 PBZ-swift code PBZGHR2X

 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist