Aktualno

Andrić: Dubrovnik neće biti kulturna provincija!

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Grada Dubrovnika Teo Andrić jutros je u pratnji svog zamjenika zaduženog za kulturna pitanja Veljka Anića posjetio Lazarete i susreo se s predstavnicima udrugama koje tamo djeluju.

Korisnici Lazareta upoznali su Tea Andrića s problemima koje susreću u svom djelovanju i ignorantskom odnosu sadašnje gradske vlasti prema njima. Naglasili su kako je za vrijeme HDZ-ove vlasti u Dubrovniku, napravljen projekt obnove Lazareta, definirani su budući korisnici i radovi su trebali započeti. U međuvremenu, na čelo Grada dolazi novi gradonačelnik Andro Vlahušić koji, kako kažu sudionici sastanka, uporno ponavlja kako on ima ključeve svih prostora i da on jedini odlučuje gdje će se što događati. Više puta ponovio je, tvrde oni,  kako je ugovor samo list papira, koji se može rasparati i da će prostor morati biti dostupan 24 sata turistima, a ne da se zatvara zbog programa.

Na koncu gradonačelnik otvara radove rekonstrukcije Lazareta, a da nitko od korisnika nije dobio nikakvu obavijest o radovima i njihovoj dinamici, a kamoli eventualnu obavijest o zamjenskim prostorima u kojima bi se aktivnosti udruga i drugih korisnika nastavile odvijati. Svi predstavnici udruga izrazili su svoju zabrinutost za sudbinu udruga civilnog društva u Dubrovniku, ali i spremnost da se suprotstave takvoj politici.
Predstavivši im ukratko svoj program u kojem kultura zauzima značajnu ulogu, Teo Andrić naglasio je kako Dubrovnik ne smije pristati na mentalitet kulturne provincije koji nam svima nameće aktualni gradonačelnik Andro Vlahušić.
 
-Upravo ovdje u Lazaretima zorno se razotkriva sva politička prijevara aktualne gradske vlasti. S ovog mjesta danas poručujem: Lazareti će ostati kulturni i društveni centar Grada, namijenjen kulturnim i obrazovnim programima. Ne može se komercijalizirati cijeli Grad. Neki prostori moraju biti izuzeti od komercijalizacije, jer će građani na kraju ostati bez svega – zaključio je Teo Andrić. Predstavnici udruga s odobravanjem su poslušali stavove Tea Andrića koji je izrazio svoju spremnost na dijalog, posebno naglasivši kako Lazareti moraju ostati prostor za djelovanje udruga civilnog društva koje su od Lazareta napravile kreativni centar Dubrovnika.

Pročitajte još

PODRUČJE LAPADA Sanitat nastavlja sa zaprašivanjem komaraca

Dulist

Otvoren 48. hrvatski seminar za strane slaviste

Dulist

‘POČIVAJ U MIRU DOBRI DJEČAČE’ Do daljnjeg se otkazuju malonogometni turniri

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija