Crna kronika

Andrei Novaković kaznena prijava zbog sumnje u malverzacije u DURA-i

Andrei Novaković kaznena prijava zbog sumnje u malverzacije u DURA-i

Policija protiv bivše direktorice DURA-e Andree Novaković podnosi kaznenu prijavu, a sumnjiči se za kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Naime, dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke sumnja se da je 38-godišnjakinja, a riječ je kako DuList neslužbeno doznaje o Andrei Novaković, kao direktorica trgovačkog društva osnovanog od strane jedinice lokane samouprave za promicanje lokalnog gospodarskog razvoja, pripreme, koordinacije, izrade, prijave i provedbe međunarodnih i nacionalnih projekata od početka 2015. do kraja 2016. godine, s namjerom da trgovačkom društvu pribavi protupravnu imovinsku korist, odgovornoj  osobi u jedinici lokalne samouprave, u sedam navrata, prilikom podnošenja zahtjeva za uplatu sredstava, lažno navodila da će tražena sredstva utrošiti na financiranje projekata, prikrivši pri tom da će se dio sredstava utrošiti na isplate redovitih mjesečnih plaća i nagradnih plaća zaposlenicima trgovačkog društva.

Nadalje, sumnja se da je u svojim mjesečnim i godišnjim izvješćima o trošenju doznačenih proračunskih sredstava odgovorne osobe lokalne samouprave odražavala u zabludi da su doznačena sredstva utrošena za realizaciju financiranja projekata, prikrivajući činjenicu da je nedostajuća sredstva za isplatu plaća, nagradnih plaća i ostalih troškova zaposlenika isplatila iz doznačenih sredstava, a da pri tom nije izmirila dospjele obveze prema dobavljačima koji su pružili usluge za realizaciju projekata.

Na opisani način osumnjičena 38-godišnjakinja je trgovačkom društvu na čijem je čelu bila, pribavila protupravnu imovinsku korist od gotovo 2 milijuna kuna, a na štetu jedinice lokalne samouprave.
Isto tako, 38-godišnjakinja se sumnjiči da je od početka 2014. do kraja ožujka 2017. g., kao odgovorna osoba i osoba koja je raspolagala novčanim sredstvima trgovačkog društva, s namjerom pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, putem kreditne kartice, sa žiro računa društva isplaćivala novčana sredstva na ime akontacija za službena putovanja ili kupovine roba i usluga za potrebe društva, a da utrošeni novac nije pravdala kao poslovne utroške, čime je sebi pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od preko 37 tisuća kuna. Također se sumnjiči da, kao odgovorna osoba trgovačkog društva, u poslovne knjige društva nije uredno evidentirala sve poslovne događaje, čime je otežala preglednost poslovanja društva, onemogućivši utvrđivanje točnih obveza društva i način na koji su utrošena doznačena sredstva. Policija protiv osumnjičene podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

Inače, o reviziji poslovanja DURA-e, koja je otkrila niz nepravilnosti u poslovanju dubrovačke razvojne agencije, prvi je pisao DuList u svibnju 2017. godine.

Pročitajte još

‘GASIRAO’ I BEZ DOZVOLE Rekorder tjedna s 2700 eura kazne

Dulist

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist