Aktualno

Anđeo premješten bez suglasnosti konzervatora

Anđeo premješten bez suglasnosti konzervatora

Za premještanje gotičko-renesansnih skulptura s grbom obitelji Giorgi-Đurđević u Arboretumu Trsteno nije dobivena suglasnost konzervatora, saznaje duList.

– Dvije gotičko-renesansne skulpture iz Arboretuma u Trstenom, izložene i postavljene unutar zaštićenog kulturnog dobra u duhu i na način romantičarskog oblikovanja perivoja 19. stoljeća, a prepoznate i u znanstvenoj literaturi objavljene kao moguće djelo Leonarda Petrovića, skinute su sa svojih postamenata i navodno pohranjene u prostor ladanjske kuće. Za njihovo premještanje nije ishođena suglasnost nadležnog Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, o čemu je obaviještena uprava Arboretuma u Trstenom i zatraženo očitovanje – istaknula je u svom odgovoru za duList pročelnica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žana Baća dodavši:

– Sukladno navedenom, utvrdit će se njihovo stanje, poduzeti mjere zaštite te primjerene prezentacije ovih vrijednih skulptorskih i kulturno-povijesnih artefakata.

Podsjetimo, skulpture su u 19. stoljeću donesene iz Dubrovnika, a nedavno su prepoznate kao djelo iz klesarskog opusa dubrovačkog majstora Leonarda Petrovića s kraja 15. stoljeća.

Kako nam je objasnio upravitelj Arboretuma Ivan Šimić, zbog lošeg stanja i iznimne povijesne vrijednosti, skulpture su premještene u zaštićeni prostor u sklopu Arboretuma Trsteno te ih se namjerava restaurirati.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist