Natrag
20.4.2019 02:50

facebook

twitter

google

rss

dulist

Anđeo premješten bez suglasnosti konzervatora

15.10.2013 @ 12:06 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Za premještanje gotičko-renesansnih skulptura s grbom obitelji Giorgi-Đurđević u Arboretumu Trsteno nije dobivena suglasnost konzervatora, saznaje duList.

– Dvije gotičko-renesansne skulpture iz Arboretuma u Trstenom, izložene i postavljene unutar zaštićenog kulturnog dobra u duhu i na način romantičarskog oblikovanja perivoja 19. stoljeća, a prepoznate i u znanstvenoj literaturi objavljene kao moguće djelo Leonarda Petrovića, skinute su sa svojih postamenata i navodno pohranjene u prostor ladanjske kuće. Za njihovo premještanje nije ishođena suglasnost nadležnog Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, o čemu je obaviještena uprava Arboretuma u Trstenom i zatraženo očitovanje – istaknula je u svom odgovoru za duList pročelnica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žana Baća dodavši:

– Sukladno navedenom, utvrdit će se njihovo stanje, poduzeti mjere zaštite te primjerene prezentacije ovih vrijednih skulptorskih i kulturno-povijesnih artefakata.

Podsjetimo, skulpture su u 19. stoljeću donesene iz Dubrovnika, a nedavno su prepoznate kao djelo iz klesarskog opusa dubrovačkog majstora Leonarda Petrovića s kraja 15. stoljeća.

Kako nam je objasnio upravitelj Arboretuma Ivan Šimić, zbog lošeg stanja i iznimne povijesne vrijednosti, skulpture su premještene u zaštićeni prostor u sklopu Arboretuma Trsteno te ih se namjerava restaurirati.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana