DuList INSlušni aparat

Anarchy in the UK

Anarchy in the UK

Anarchy in the UK

Prije točno četrdeset godina, 2. veljače 1979. preminula je najveća ikona punka, basist Sex Pistolsa Sid Vicious. Sex Pistolsi bili su prvi, i ujedno najveći britanski punk band svih vre­mena.

Osnovani su 1975. na teme­ljima nekoliko garažnih bandova u sastavu Johnny Rotten (John Lydon) na vokalima, Steve Jones – gitara, Glen Matlock – bas i Paul Cook na bubnje­vima. Cijelu 1976-u proveli su nastupa­jući uživo po pubovima na koncertima koji bi najčešće završavali incidentima i tučnjavama pod krhotinama inven­tara, promovirajući svoj radničko-anar­histički stil života opjevan u već tada legendarnoj pjesmi ‘Anarchy in the UK’. U taj stil života nikako se nije uklapao basist Glen Matlock, koji je početkom 1977. izbačen iz banda ‘jer je previše volio Beatlese’.

Živio je kratko i izgorio brzo, ali je zauvijek ostao najveća legenda punka, a svoj život je on sam najbolje opisao obradom poznatog hita Paul Anke i Sinatre ‘My Way’ – živio je kako je želio, bez kajanja

Nakon kratke potrage za zamjenom, u grupu stiže Rottenov prijatelj John Simon Ritchie, bubnjar jedne druge legendarne punk-skupine Siouxie and the Banshees. Jedini pro­blem je bio taj što – apsolutno nije znao svirati bas-gitaru.

John Simon Ritchie bio je tipičan predstavnik britanske radničke klase šezdesetih i sedamdesetih – siroma­šan, potlačen i bez budućnosti. Rođen 1957., već sa nepunih šesnaest godina, u potpuno urušenom socijalnom sustavu bivše kolonijalne sile, pronalazi svoje mjesto među boemima u londonskoj četvrti Chelsea, gdje postaje stalni inventar glazbene scene.

Anarchy in the UK

Tu se spri­jateljuje sa Johnom Lydonom i dobija nadimak Sid Vicious nakon što ga je ugrizao Lydonov hrčak zvan Sid. Iako dobar bubnjar i solidan pjevač, jedino slobodno mjesto u Sex Pistolsima bilo je na basu, i nije mu preostalo ništa drugo nego mukotrpno vježbati, iako u band nije niti doveden zbog glazbene ekspertize već zbog idealnog punker­skog ponašanja – sklonosti tučnjavama i ekscesima. Dok je Johnny Rotten bio glas britanske punk scene, Sid Vicious je vrlo brzo postao prototip punkerskog stava.

Na jedinom albumu Sex Pistolsa ‘Never Mind the Bollocks’, snimanom na proljeće 1977. nije sudjelovao jer je završio u bolnici na liječenju od hepa­titisa te je bas dionice odsvirao gitarist Steve Jones uz komentar da je bolje što je Sid u bolnici jer mu ionako ne bi dopustili svirati. Cijela godina prote­kla je u nizanju incidenata i otkazanih koncerata, a kulminirala sad već zlo­glasnom svirkom na brodu na Temzi u ‘čast’ dvadeset pete godišnjice kru­nidbe Elizabete druge. Sex Pistolsi se službeno raspadaju na koncu američke turneje u siječnju 1978., a Sid Vicious je već tad bio ozbiljan ovisnik o heroinu.

Kao jedini osumnjičeni u neko­liko navrata završava u zatvoru, iz kojeg posljednji put izlazi 1. veljače 1979. nakon 55 dana prisilnog odvikavanja od heroina. Njegovi prijatelji organizi­raju tulum u njegovu čast, a majka mu za dobrodošlicu poklanja dozu heroina

Početak strmoglavog Sidovog pada može se bez sumnje povezati sa dvije žene koje su obilježile njegov život. Prva je njegova majka Anne Bever­ley, koja je na njega imala iznimno loš utjecaj za vrijeme djetinjstva, a druga američka groupie-djevojka, povremena prostitutka i apsolutna ovisnica o hero­inu Nancy Spungen, koju upoznaje na ulicama Londona i koja ga je redovito posjećivala u bolnici za vrijeme liječe­nja.

Anarchy in the UK

Od tada pa do kraja ostaju neraz­dvojni, a nakon raspada banda Nancy postaje i Sidova menadžerica za vri­jeme njegove američke solo-karijere. Nakon jedne burne alkoholno-hero­inske noći, 12. listopada 1978. Sid pro­nalazi Nancy ubijenu ubodom noža u trbuh. Kao jedini osumnjičeni u neko­liko navrata završava u zatvoru, iz kojeg posljednji put izlazi 1. veljače 1979. nakon 55 dana prisilnog odvikavanja od heroina. Njegovi prijatelji organizi­raju tulum u njegovu čast, a majka mu za dobrodošlicu poklanja dozu heroina. Pronađen je mrtav sljedeće jutro.

Njegovo tijelo je kremirano, i pepeo posut po Nancynom grobu u Pennsyl­vaniji, unatoč protivljenju njezinih roditelja. Živio je kratko i izgorio brzo, ali je zauvijek ostao najveća legenda punka, a svoj život je on sam najbolje opisao obradom poznatog hita Paul Anke i Sinatre ‘My Way’ – živio je kako je želio, bez kajanja.

FOTO: sexpistolsofficial.com / imdb.com

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist