Vaše vijesti

Analize i prognoze dubrovačkih izbora!

Analize i prognoze dubrovačkih izbora!

Zanimljivo je zadnjih dana gledati najave gradonačelničkih kandidatura za izbor dubrovačkog gradonačelnika od strane nekih malih stranaka.

Nevjerojatno je kako neki, vjerovali smo dosad ozbiljni ljudi, sebi mogu dopustiti blamažu da se kandidiraju za izbor gradonačelnika i da onda na izborima skupe manje glasova nego što su uspjeli prikupiti za valjanost svoje kandidature. Naime, za valjanost kandidature za dubrovačkog gradonačelnika i njegovih zamjenika potrebno je prikupiti 900 potpisa birača podrške.

Realno toliki broj potpisa birača svom gradonačelničkom kandidatu i njegovim zamjenicima ne može npr. legalno prikupiti jedna nedavno registrirana "politička stranka" koja nije bila u stanju prikupiti ni potrebnih najmanje 100 osnivača na svojoj "javnoj osnivačkoj skupštini". Ako se pak i dogodi čudo pa ta i njoj slične "političke stranke" i inicijative uspiju "prikupiti" potrebnih 900 potpisa birača podrške za svog gradonačelničkog kandidata i njegove zamjenike, na održanim izborima realno neće uspjeti dostići taj broj osvojenih glasova.

Svakome je objektivnom posve jasno da realne izborne šanse za izbor dubrovačkog gradonačelnika imaju samo: Teo Andrić (HDZ), Andro Vlahušić (HNS), Matko Bupić (Hrvatski laburisti) i Niko Šalja (SDP), a svi ostali kandidati će sudjelovati u toj izbornoj trci samo kao promidžbena potpora svojim izbornim listama za Gradsko vijeće Grada Dubrovnika.

Teo Andrić (HDZ) i Niko Šalja (SDP) mogu računati na izbornu podršku vjernog i relativno stabilnog biračkog tijela svojih stranaka, a Teo Andrić dodatno i na izbornu podršku birača i aktivista HSP–A.S.– Ruže Tomašić. Matko Bupić (Hrvatski laburisti) isto tako može računati na veliku i sve veću biračku podršku koju trenutačno osvaja njegova stranka, te na podršku birača i aktivista Kandidacijske liste građanske inicijative "Srđ je naš", koji će ga izravno ili neizravno najvjerojatnije podržati kao svog gradonačelničkog kandidata.

Andro Vlahušić (HNS), osim (nedovoljne) podrške svoje HNS stranke, može računati i na podršku birača i aktivista Vićanovog DDS-a i dubrovačkog HSS-a koji će ga izravno ili neizravno najvjerojatnije podržati kao svog gradonačelničkog kandidata, te na izravnu ili neizravnu podršku dijela birača i aktivista dubrovačkog SDP-a koji iz raznoraznih razloga ne podržavaju kandidaturu Nika Šalje za dubrovačkog gradonačelnika, a svi ostali gradonačelnički kandidati realno ne mogu računati da će pojedinačno osvojiti više od 5% glasova birača na predstojećim izborima.

Što se pak tiče izbornih lista za izbor vijećnika Gradskog vijeća Grada Dubrovnika i tu će situacija biti donekle slična. Koalicijska lista HDZ – HSP–A.S.– Ruže Tomašić može računati na svoje vjerno i stabilno biračko tijelo. Izborna lista SDP-a također može računati na podršku najvećeg dijela svojih vjernih birača. Hrvatski laburisti i Kandidacijska lista građanske inicijative "Srđ je naš" realno mogu računati da će dobiti najveću podršku onog značajnog dijela biračkog tijela koji nema (stalnu) stranačku preferenciju i koji često na izborima glasuje protiv dotadašnjih vladajućih stranačkih opcija zbog nezadovoljstva načinom i rezultatima njihovih prethodnih vladavina.

Vićanov DDS će sigurno osvojiti prolazan broj glasova biračke podrške onih birača i članova njihovih obitelji koji su interesno povezani s gosp. Perom Vićanom i njegovom političkom strankom i izbornom listom, te onih birača i članova njihove obitelji koje je gosp. Pero Vićan u svom dosadašnjem životu i političkom djelovanju zadužio svojim "dobročinstvom".

Izborne liste HNS-a i dubrovačkog HSS-a realno samo u sinergiji, tj. kao zajednička koalicijska lista, imaju šanse prijeći izborni prag od 5%, dok sve ostale izborne liste, uključujući tu: HČSP, Žuvelinu SDR, HSLS i HSP sa samostalnim listama zasigurno ne mogu prijeći izborni prag od 5%.

Summa summarum, predstojeći lokalni izbori za izbor dubrovačkog gradonačelnika i vijećnika Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, će zbog pojave i izbornih rezultata nekih novih kandidata i izbornih lista, očito biti veoma zanimljivi i dubrovačkim biračima će ponuditi neke relativno nove mogućnosti izbora (izborne opcije).

Stoga na predstojeće lokalne izbore trebamo izaći, po mogućnosti u što većem broju, i glasovati po svojoj savjesti, makar i po principu najmanje lošeg izbora, jer sve je bolje od dosadašnjih solucija da nam budući sastav dubrovačkog Gradskog vijeća biraju uglavnom disciplinirani stranački aktivisti i interesni podržavatelji pojedinih dosad dokazano neuspješnih političkih opcija, koji tradicionalno izlaze na izbore i glasuju za svoje stranačke ili interesne kandidate i izborne liste iako su njihovi kandidati već toliko puta pokazali i dokazali kako su im stranački i privatni interesi i poslovi daleko važniji od javnog interesa i poslova.

Izbori su pravo i obveza, ali i odgovornost svakog birača i građanina za sudbinu grada u kojem živi i kojeg voli, pa ne dopustimo stoga da o našem Gradu odlučuju samo oni koji kroz politiku žele ostvariti prvenstveno svoje stranačke, poduzetničke i osobne probitke.

Zato izađimo na predstojeće lokalne izbore i odlučimo sami o svom Gradu, birajući one za koje vjerujemo kako će najbolje zastupati naše interese i rješavati brojne probleme Grada od nedovoljnih kapaciteta dječjih vrtića, staračkih domova i škola, preko problema održavanja javnih površina, zbrinjavanja smeća i komunalnog otpada, vodoopskrbe i odvodnje, protupožarne zaštite, održavanja i izgradnje lokalnih prometnica, komunalne infrastrukture i javne rasvjete, prostornog planiranja i zaštite okoliša do rješavanja brojnih problema ustanova u kulturi, obrazovanju, socijalnoj zaštiti, zdravstvu i drugim društvenim djelatnostima.

Ivica Ban, Dubrovnik

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist