Hrvatska

ANALIZA HGK U Dubrovniku tijekom sezone 60 posto više stanovnika

Turizam je djelatnost koja ima značajnu ulogu u hrvatskom gospodarstvu i njegova važnost sve više raste.

Značaj turizma vidljiv je putem niza gospodarskih varijabli, što se posebno ističe za vrijeme turističke sezone kada se povećava zaposlenost, platna bilanca ulazi u suficit, a promet u trgovini na malo upravo je u tim ljetnim mjesecima najveći u godini. Prošla godina je bila još jedna rekordna godina u nizu po broju turističkih dolazaka (17,4 milijuna) te po broju turističkih noćenja u smještajnim objektima (86,2 milijuna).

Kalendarski gledajući, najviše noćenja u komercijalnim smještajnim objektima tijekom godine ostvari se u srpnju i kolovozu: U srpnju oko 29 posto, a u kolovozu oko 33 posto. Pritom je u 2017. godini čak 49,2 milijuna noćenja, odnosno oko 95 posto ukupnog broja noćenja u ta dva mjeseca ostvareno u šest priobalnih županija (Istarska županija 15,2 mil. ukupnih noćenja, Splitsko-dalmatinska 10,6 mil., Primorsko-goranska 9,3 mil., Zadarska županija 6,5 mil., Dubrovačko-neretvanska 3,8 mil. te Šibensko-kninska 3,8 mil.).

S obzirom da se na razini cijele godine preko 60 posto svih turističkih noćenja u godini ostvari u srpnju i kolovozu, a 91 posto noćenja turista ostvari se u šest spomenutih županija, može se govoriti o teritorijalnoj koncentriranosti i vremenskoj ograničenosti hrvatskog turizma. Ona postaje još vidljivija ukoliko usporedimo broj ostvarenih turističkih noćenja u najboljem (kolovoz) i najlošijem (siječanj) mjesecu u godini: odnos je oko 60:1. Za usporedbu, prva iduća zemlja u EU po visini toga omjera je Grčka, s otprilike 20:1.

Kako bi procijenili rast potražnje u trgovini i turizmu, procijenili opterećenje na komunalnu infrasturukturu na vrhuncu turističke sezone, ali i dodatno naglasili izrazitu sezonalnost turizma u Hrvatskoj, Hrvatska gospodarska komora izradila je izračun koji kao rezultat daje procjenu povećanja broja stanovnika u priobalnim županijama i jačim turističkim središtima.

-Kako bi se mogla napraviti simulacija povećanja broja stanovnika u odnosu na razdoblje izvan sezone u pojedinoj županiji/gradu/općini, uzeli smo u izračun povećanje populacije u pojedinoj županiji/gradu/općini temeljem dolazaka i noćenja domaćih i stranih turista isključivo u komercijalne smještajne objekte1, što implicira da su realni pokazatelji porasta broja stanovnika veći od izračunatih – ističu iz HGK.

Procjena povećanja broja stanovnika za turističku sezonu 2018. godine izrađena je temeljem konzervativne procjene porasta broja noćenja od 5 posto u odnosu na prošlogodišnju sezonu te temeljem broja stanovnika u nekoj županiji/gradu/općini prema popisu stanovništva iz 2011. godine.

Uz izračun za županije obuhvaćena su i po dva naselja u svakoj od šest obrađenih priobalnih županija, a u kojima se ostvaruje najveći broj noćenja u toj županiji.

Izračun je pokazao da se raspon očekivanog povećanja broja stanovnika u kolovozu 2018. temeljem dolazaka i noćenja turista u županijama u jadranskoj Hrvatskoj, kreće od 40 posto u Splitsko-dalmatinskoj do 129 posto u Istarskoj županiji. U srpnju se očekuje nešto manji rast, od 39 posto u Splitsko-dalmatinskoj do 119 posto u Istarskoj županiji.

U Dubrovačko-neretvanskoj županij rast broja stanovnika u srpnju ove godine iznosi 52 posto, a u kolovozu 54 posto. U samom Dubrovniku ti su postoci još i veći: za srpanj 59 posto više stanovnika, a za kolovoz 61 posto. HGK je u analizu uključio i Općinu Orebić, gdje rast broja stanovnika u srpnju iznosi 230 posto, a u kolovozu 223 posto.

-Navedene procjene visokog porasta broja stanovnika u turističkoj sezoni (koja je vremenski izrazito ograničena na dva mjeseca) naglašavaju potrebu prekapacitiranja infrastrukture u turističkim destinacijama, osiguravanja sezonske opskrbe u trgovini na malo i prilagodbu cjelokupne turističke ponude povećanom broju stanovnika, koji smo u ovoj analizi pokušali i kvantificirati. Realno povećanje broja stanovnika u turističkoj sezoni u navedenim turističkim destinacijama još je i veće, jer se procjene temelje na dolascima i noćenjima domaćih i stranih turista isključivo u komercijalnim smještajnim objektima – ističu iz HGK.

Pročitajte još

NOVI UDAR NA VOZAČE Od utorka skuplje gorivo

Dulist

IZBOR IPAK NIJE PAO NA PUTICU Plenković za novog ministra uprave predložio Ivana Malenicu

Dulist

LJETNA PROGNOZA Procjena rasta hrvatskog BDP-a s 2,6 na 3,1 posto

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija