Hrvatska

ANALIZA HGK U Dubrovniku tijekom sezone 60 posto više stanovnika

ANALIZA HGK U Dubrovniku tijekom sezone 60 posto više stanovnika

Turizam je djelatnost koja ima značajnu ulogu u hrvatskom gospodarstvu i njegova važnost sve više raste.

Značaj turizma vidljiv je putem niza gospodarskih varijabli, što se posebno ističe za vrijeme turističke sezone kada se povećava zaposlenost, platna bilanca ulazi u suficit, a promet u trgovini na malo upravo je u tim ljetnim mjesecima najveći u godini. Prošla godina je bila još jedna rekordna godina u nizu po broju turističkih dolazaka (17,4 milijuna) te po broju turističkih noćenja u smještajnim objektima (86,2 milijuna).

Kalendarski gledajući, najviše noćenja u komercijalnim smještajnim objektima tijekom godine ostvari se u srpnju i kolovozu: U srpnju oko 29 posto, a u kolovozu oko 33 posto. Pritom je u 2017. godini čak 49,2 milijuna noćenja, odnosno oko 95 posto ukupnog broja noćenja u ta dva mjeseca ostvareno u šest priobalnih županija (Istarska županija 15,2 mil. ukupnih noćenja, Splitsko-dalmatinska 10,6 mil., Primorsko-goranska 9,3 mil., Zadarska županija 6,5 mil., Dubrovačko-neretvanska 3,8 mil. te Šibensko-kninska 3,8 mil.).

S obzirom da se na razini cijele godine preko 60 posto svih turističkih noćenja u godini ostvari u srpnju i kolovozu, a 91 posto noćenja turista ostvari se u šest spomenutih županija, može se govoriti o teritorijalnoj koncentriranosti i vremenskoj ograničenosti hrvatskog turizma. Ona postaje još vidljivija ukoliko usporedimo broj ostvarenih turističkih noćenja u najboljem (kolovoz) i najlošijem (siječanj) mjesecu u godini: odnos je oko 60:1. Za usporedbu, prva iduća zemlja u EU po visini toga omjera je Grčka, s otprilike 20:1.

Kako bi procijenili rast potražnje u trgovini i turizmu, procijenili opterećenje na komunalnu infrasturukturu na vrhuncu turističke sezone, ali i dodatno naglasili izrazitu sezonalnost turizma u Hrvatskoj, Hrvatska gospodarska komora izradila je izračun koji kao rezultat daje procjenu povećanja broja stanovnika u priobalnim županijama i jačim turističkim središtima.

-Kako bi se mogla napraviti simulacija povećanja broja stanovnika u odnosu na razdoblje izvan sezone u pojedinoj županiji/gradu/općini, uzeli smo u izračun povećanje populacije u pojedinoj županiji/gradu/općini temeljem dolazaka i noćenja domaćih i stranih turista isključivo u komercijalne smještajne objekte1, što implicira da su realni pokazatelji porasta broja stanovnika veći od izračunatih – ističu iz HGK.

Procjena povećanja broja stanovnika za turističku sezonu 2018. godine izrađena je temeljem konzervativne procjene porasta broja noćenja od 5 posto u odnosu na prošlogodišnju sezonu te temeljem broja stanovnika u nekoj županiji/gradu/općini prema popisu stanovništva iz 2011. godine.

Uz izračun za županije obuhvaćena su i po dva naselja u svakoj od šest obrađenih priobalnih županija, a u kojima se ostvaruje najveći broj noćenja u toj županiji.

Izračun je pokazao da se raspon očekivanog povećanja broja stanovnika u kolovozu 2018. temeljem dolazaka i noćenja turista u županijama u jadranskoj Hrvatskoj, kreće od 40 posto u Splitsko-dalmatinskoj do 129 posto u Istarskoj županiji. U srpnju se očekuje nešto manji rast, od 39 posto u Splitsko-dalmatinskoj do 119 posto u Istarskoj županiji.

U Dubrovačko-neretvanskoj županij rast broja stanovnika u srpnju ove godine iznosi 52 posto, a u kolovozu 54 posto. U samom Dubrovniku ti su postoci još i veći: za srpanj 59 posto više stanovnika, a za kolovoz 61 posto. HGK je u analizu uključio i Općinu Orebić, gdje rast broja stanovnika u srpnju iznosi 230 posto, a u kolovozu 223 posto.

-Navedene procjene visokog porasta broja stanovnika u turističkoj sezoni (koja je vremenski izrazito ograničena na dva mjeseca) naglašavaju potrebu prekapacitiranja infrastrukture u turističkim destinacijama, osiguravanja sezonske opskrbe u trgovini na malo i prilagodbu cjelokupne turističke ponude povećanom broju stanovnika, koji smo u ovoj analizi pokušali i kvantificirati. Realno povećanje broja stanovnika u turističkoj sezoni u navedenim turističkim destinacijama još je i veće, jer se procjene temelje na dolascima i noćenjima domaćih i stranih turista isključivo u komercijalnim smještajnim objektima – ističu iz HGK.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist