Hrvatska

ANALIZA HGK Koliko će u Dubrovniku ‘skočiti’ potrošnja hrane i pića?

ANALIZA HGK Koliko će u Dubrovniku 'skočiti' potrošnja hrane i pića?

U šest turistički najjačih županija i pojedinim gradovima i naseljima se tijekom kolovoza očekuje, prema procjeni, izrazito visoki rast potrošnje u segmentu hrane i pića u u odnosu na razdoblje izvan turističke sezone.

Pokazala je to procjena Hrvatske gospodarske komore te navode kako je u nekoliko turističkih središta očekivano povećanje potrošnje u segmentu hrane i pića i preko deset puta, što je odraz visoke koncentracije ostvarenog broja noćenja u kolovozu i time povezanog sezonskog povećanja potražnje.

-Procjena povećanja potrošnje u segmentu hrane i pića bitna je za prilagodbu kretanja u maloprodaji, odnosno procjenu prati li i koliko povećani sezonski promet u segmentu hrane i pića povećanu potražnju u turističkoj sezoni te za procjenu potreba opskrbe na vrhuncu turističke sezone. Dodatno, procjene potrošnje olakšavaju osiguravanje sezonske opskrbe u trgovini na malo i prilagodbu cjelokupne turističke ponude i infrastrukture povećanom broju potrošača i njihovoj potražnji – navode iz HKG.

Prema njihovoj procjeni, u Istarskoj županiji u kolovozu 2018., a pod utjecajem vrhunca turističke sezone, i potrošnje turista u segmentu hrane i pića izvan smještajnog objekta, potrošnja hrane i pića mogla bi biti najmanje 373 posto veća u odnosu na vrijeme izvan sezone. Drugim riječima, u Istarskoj županiji povećanje potrošnje hrane i pića u kolovozu procjenjuje se na gotovo 5 puta (4,73 puta) u odnosu na vrijeme izvan sezone.

Kad je riječ o ostalim Županijama, u Primorsko-goranskoj županiji povećanje potencijala potrošnje hrane i pića iznosilo bi u kolovozu oko 217 posto, u Zadarskoj županiji oko 240 posto, Šibensko-kninskoj za oko 228 posto, u Dubrovačko-neretvanskoj za 215 posto te Splitsko-dalmatinskoj za 185 posto. U Dubrovniku se ovaj postotak kreće na 228 posto, a zanimjivo je kako u Općini Orebić on ‘skače’ na čak 608 posto.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist