Natrag
21.2.2019 11:08

facebook

twitter

google

rss

dulist

Amerikanci: Morske plodove šaljite u Hrvatsku!

23.12.2013 @ 10:09 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Amerikanci savjetuju svojim tvrtkama da u Hrvatsku izvoze plodove mora, grickalice, orašaste plodove, gotove sendviče i drugu snack hranu, zatim vino, rižu te hranu za pse.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a objavilo je u posljednjem izvješću za Hrvatsku da zbog kontinuiranog rasta turizma i polaganih, ali kontinuiranih prilagođavanja EU pravilima američki proizvođači i trgovci hranom imaju priliku ovdje zaraditi. "Uvoz poljoprivrednih proizvoda i ribe, kao i proizvoda iz šuma u Hrvatsku u 2012. godini dosegnuo je 2,7 milijardi dolara dok je izvoz bio 2,1 milijardu dolara što predstavlja deficit u poljoprivrednoj vanjsko-trgovinskoj razmjeni od 600 milijuna dolara", pišu Amerikanci. U izvješću se navodi da će u Hrvatskoj potražnja za hranom srednje i visoke kvalitete rasti te dodaje da su američki izvoznici u prednosti zbog slabog dolara. No, ističe da Hrvatska može američku robu nabaviti jeftinije preko posrednika u drugim članicama EU te da većina hrane iz uvoza ionako dolazi iz Hrvatskoj susjednih zemalja, prenosi Poslovni.hr

Amerikanci navode da je lani Hrvatska, iako pomorska zemlja s velikim izvozom morskih plodova i ribe, uvezla takvih proizvoda za 108 milijuna dolara i da još dugo neće smanjiti taj uvoz ispod 100 milijuna dolara godišnje. No, najveću priliku u izvozu u Hrvatskoj Amerikanci vide u teletini. Lani je uvezeno teletine za 46 milijuna dolara, a petogodišnji rast uvoza iznosi 22,03 posto. Navodi se i da Hrvatska teletine ne proizvodi dovoljno za svoje potrebe. Slijedi svinjetina, koje je lani uvezeno za 161 milijun dolara uz porast u pet godina od 7,53 posto.  Slijedi snack hrana koje Hrvatska uvozi za 166 milijuna dolara uz rast od 3,91 posto rasta i, kako naglašavaju Amerikanci, snažan rast potražnje. U Hrvatsku se još isplati izvoziti hranu za pse i rižu pa čak i vrhunska vina, jer iako je uvoz vina pao za trećinu, kvaliteta se traži.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana