Aktualno

Američki dupini razminirat će dubrovačko more

Američki dupini razminirat će dubrovačko more

Župan Nikola Dobroslavić i njegov zamjenik Davorsko Obuljen na radnom su sastanku s  predstavnicima Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu razgovarali o provedbi projekta Dolphin 13 u  teritorijalnim vodama  Dubrovačko-neretvanske županije.

Na sastanku sa županom su bili kapetani korvete Rob Woods, inače vojni ataše u Veleposlanstvu SAD-a, te Daniel Speer i zaposlenici baze u San Diegu koji rade na obuci dupina koji pomažu razminiravanju.

Riječ je o projektu iz programa Europskog zapovjedništva SAD-a za humanitarna razminiranja (HMPA) u kojemu sudjeluju Veleposlanstvo, Glavni stožer oružanih snaga RH i čiji je pokrovitelj Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a. Sa šest uvježbanih dupina američki će vojnici, uz potporu hrvatskih ronioca pretraži akvatorij u neposrednoj blizini Dubrovnika, posebice grušku luku i akvatorij oko Lokruma kako bi detektirali eventualne mine i ostala ubojita sredstva na morskom dnu.

Projekt će se realizirati od konca rujna do polovice listopada ove godine, a veći će dio aktivnosti biti dostupan javnosti.

Župan je podržao projekt te je kazao kako on može donijeti samo dobro- uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz svjetskih ratova, Domovinskog rata te ratova koje je NATO vodio na Balkanu.

Inače, projekt Dolpfin 13 američka vojska razvija se od 1959. godine.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist