Zanimljivosti

“Alkohol, ne hvala!”

"Alkohol, ne hvala!"

'Alkohol, ne hvala!' naziv je preventivnog projekta Policijske uprave dubrovačko-neretvanske koji se od ovog tjedna počinje provoditi u Dubrovniku.

Na današnjem predstavljanju sudjelovali su Tonči Glumac, načelnik PU dubrovačko-neretvanske, Tatjana Šimac Bonačič, zamjenica gradonačelnika, Matija Čale Mratović, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, Silvija Sokal-Gojavić, ravnateljica Obiteljskog centra DNŽ, te policijska službenica za prevenciju kriminaliteta Andrijana Biskup.

Cilj projekta je senzibiliziranje javnosti o problemu pijenja alkohola od strane maloljetnika, smanjenje dostupnosti alkohola maloljetnicima te omogućavanje i promoviranje drukčijih načina zabave i provođenja slobodnog vremena mladih.

– Od svih društvenih institucija, policija se najčešće susreće s posljedicama pijenja alkohola što je bio povod da policija Vijeću za prevenciju Grada Dubrovnika predloži ovaj preventivni projekt, a kojeg je Vijeće i prihvatilo – navode iz policije.

Osim policije, partneri u provođenju aktivnosti ovog projekta su Grad Dubrovnik, Zavod za javno zdravstvo, Obiteljski centar, osnovne i srednje škole na području grada Dubrovnika te Kazalište Marina Držića.

Prvi aktivnost organizirana je u Revelinu već ovog petka kada će se u suradnji s Gradom održati zabava za mlade 'Noć bez promila'. Riječ je o prvoj večeri bez alkohola namijenjenoj mladima. Za srednjoškolce je ulaz slobodan a sve očekuju promotivne cijene sokova i drugih bezalkoholnih pića.

Načelnik Tonči Glumac osvrnuo se na važnost policije u preventivnom djelovanju kako bi represija bilo što manja te je istaknuo kako je upravo ovaj projekt kojeg je inicirala Policijska uprava dobar primjer preventivnog djelovanja, ali ne samo policije već svih važnih društvenih institucija.

Tatjana Šimac Bonačić naglasila je važnost Vijeća za prevenciju na kojem se redovito iznose problemi našeg grada i predlažu rješenja od strane nadležnih institucija. Takav način rada se pokazao pozitivnim jer je za rješavanje većine problema, pa tako i ovog, potreban angažman više institucija.

Rezultati istraživanja konzumacije alkohola od strane maloljetnika koje je na području naše županije u veljači ove godine proveo Zavod za javno zdravstvo pokazuju da 56% dubrovačkih srednjoškolaca konzumira alkohol. Ravnateljica Zavoda dr. Čale Mratović je istaknula kako nevjerojatnih 25% maturanata ima problema s alkoholom. Interesantan je i razlog koji mlade najčešće navode kao razlog opijanja, a to je „jer svi piju“ i „radi zabave“.

Na rješavanju ovog problema treba uključiti sve sektore društva, naročito one koji utječu na odgoj djece i mladih, a to su prije svega obitelj i škola, međutim i mediji koji danas znatno utječu na formiranje stavova mladih.
 

Aktivnosti u sklopu projekta su:
– edukativna kazališna predstava „Mamurluk“ za učenike osnovnih i srednjih škola u izvedbi kazališta „Nova“ iz Velike Gorice  u školama u vremenu od 7. do 10.studenog.
– radionice na temu predstave radit će profesori s učenicima, a cilj je mijenjanje stava o pijenju alkohola
– dijeljenje edukativne brošure trgovcima i vlasnicima ugostiteljskih objekata sa zakonskim odredbama koje reguliraju prodaju i usluživanje maloljetnika alkoholom.
– provođenje ciljanih nadzora poštivana zakonskih odredbi od strane policije i inspektorata
– organiziranje parlaonica učenika srednjih škola o temama pijenja alkohola, nasilja, provođenja slobodnog vremena
– djelatnici policije, obiteljskog centra i zavoda za javno zdravstvo održat će predavanje na ovu temu roditeljima učenika prvih razreda srednjih škola
– na proljeće će se organizirati „Sajam mogućnosti“ na kojem će se mladima prezentirati svi sportski, kulturni i zabavni sadržaji s području grada Dubrovnika

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist