DuList IN

‘ALEKSI’ SE VRAĆA KUĆI Premijera filma Barbare Vekarić u Dubrovniku i Orebiću

'ALEKSI' SE VRAĆA KUĆI Premijera filma Barbare Vekarić u Dubrovniku i Orebiću

Hvaljeni debitantski cjelovečernji igrani film Barbare Vekarić, ‘Aleksi’ i prvi domaći film namijenjen generaciji milenijalaca, pretpremijerno će 8. listopada biti prikazan u Orebiću u kojem je najvećim dijelom i sniman, pa je nažalost i jedan od posljednjih prikaza prekrasnih peljeških pejzaža prije no što su ih opustošili nedavni katastrofalni požari.

Nakon što je uz sjajne kritike otvorio ovogodišnji Pula Film Festival, ‘ALEKSI’ debitantice Barbare Vekarić s Tihanom Lazović u naslovnoj ulozi 25. rujna kreće i u kino-distribuciju. No, prije toga ‘Aleksi’ će se vratiti kući, odnosno pretpremijerno 8. rujna biti prikazan u Orebiću u kojem je najvećim dijelom i snimljen.

Nažalost gotovo niti jedna na filmu zabilježena vizura Orebića nije ostala pošteđena u nedavnim katastrofalnim požarima, pa je ‘Aleksi’ jedan od posljednjih prikaza prekrasnih peljeških pejzaža prije no što ih je poharala vatrena stihija.

Besplatna pretpremijerna projekcija održat će se u Orebiću 8. listopada u Centru za kulturu od 20 sati, a nazočit će joj i sama redateljica Barbara Vekarić, protagonistica Tihana Lazović i brojni drugi članovi filmske ekipe. Dan kasnije, 9. rujna, film će pretpremijerno biti prikazan i u Dubrovniku, i to u dvorani Visia od 21 sat.

Naslovna junakinja filma, Aleksi, vraća se kući sa studija i budući da ne uspijeva pronaći posao, tijekom ljeta na Pelješcu pokušava pronaći samu sebe. Njezini roditelji (tumače ih Neda Arnerić i Aljoša Vučković) nisu oduševljeni tim razvojem događaja i priželjkuju da od Leona Lučeva preuzme vođenje obiteljskog vinskog podruma. No, Aleksi poučena primjerom prijateljice koju tumači Nataša Janjić, ima druge planove koji uključuju i tri posve različita muškarca, a igraju ih Jason Mann, Goran Marković i Sebastijan Cavazza.

”Film progovara iz perspektive djevojke koja ima sve – veliku kuću, bogate roditelje, vinariju, novac… a svejedno ne zna tko je i što hoće. Jako mi je drago što je hrvatska kinematografija dobila film koji nije teška socijalna drama. Vjerujem da će se mnogo mladih koji se bliže tridesetoj poistovjetiti s Aleksi.”, kaže o svom liku Tihana Lazović (Šuti, Zvizdan, Novine).

Aleksi kao generacijski film opisuje i Barbara Vekarić, redateljica i scenaristica filma, koja i sama pripada milennialsima.

ALEKSI nije karakter kakav često viđamo u filmovima – ona je kreativna, buntovna, bistra i senzibilna mlada žena koja iskazuje svoju seksualnost bez pardona. Ona je antijunakinja…

Autori filmske glazbe su Jura Ferina i Pavle Miholjević, autor pjesama benda Goran i sateliti je Tvrtko Hopek Les, a u filmu su korištene i skladbe mladih i perspektivnih glazbenika J.R. Augusta i Lovely Quinces, te jedna pjesma Lidije Bačić koja u ‘Aleksi’ ima i cammeo ulogu. Za gotovo ‘instagramsku’ estetiku filma zaslužni su direktor fotografije Filip Tot, scenografkinja Ines Atman i kostimografkinja Suzana Tkalčec, pa nije slučajno što je upravo Instagram odabran i kao glavni kanal promocije filma.

Aleksi na toj društvenoj mreži ima vlastiti i to iznimno popularan profil @aleksi_bergando koji svakodnevno otkriva detalje i situacije iz samog filma, ali i crtice iz života glumačke ekipe i lokacija na kojima je sniman, šarmantno miješajući fikciju i stvarnost.

Film je nastao u produkciji zagrebačke produkcijske kuće Studio Dim, u koprodukciji sa FilmKombajnom (Srbija), Motionom (Hrvatska) i HRT-om, a uz potporu HAVC-a i Filmskog centra Srbije.

Aleksi je otvorila ovogodišnji Pula Film Festival, te potom s velikim uspjehom, prikazana i na Motovun Film Festivalu, a u domaća kina stiže 25. listopada.

U Orebiću će film pretpremijerno biti prikazan 8. listopada od 20 sati u Centru za kulturu, a dan kasnije 9. listopada u Dubrovniku u dvorani Visia od 21 sat.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist