Natrag
23.3.2019 15:49

facebook

twitter

google

rss

dulist

Alarmantno stanje među maturantima

7.10.2011 @ 13:52 Barbara Đurasović Aktualno
2;2

Podijelite:

Kad je riječ o završnim razredima srednje škole, istraživanje je pokazalo kako 45 posto učenica i 36 posto učenika konzumira cigarete, dok žestoka pića konzumira čak 70 posto učenica i 68 posto učenika.

Pokazalo je to istraživanje „Analiza rizičnih ponašanja učenika srednjih škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji” koje je danas predstavio Petar Bezinović iz Instituta za društvena istraživanja iz Zagreba.
 
Istraživanje je proveo Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije na uzorku od 1470 učenika trogodišnjih i četverogodišnjih škola te Gimnazije.
 
Osim već navedenih rezultata, treba istaknuti da, kad je riječ o učenicima prvih razreda, čak 32% učenica i 24% učenika konzumira cigarete, a žestoka pića konzumira 37% srednjoškolki i 39% srednjoškolaca.
 
Na anketno pitanje vole li ići u školu 35% učenica i 23% učenika Gimnazije odgovorilo je pozitivno, dok u četverogodišnjim strukovnim školama svega 26% učenica i 21% učenika voli ići u školu.
 
Nastavnicima su najviše zadovoljni učenici trogodišnjih strukovnih škola (61% učenica i 57% učenika), dok su najmanje zadovoljni gimnazijalci (53% učenica i 46% učenika).
 
Po pitanju straha od nastavnika prednjače učenici Gimnazije, gdje je 27% učenica i 20% učenika odgovorilo potvrdno.
 
Na pitanje smatraju li da nisu dovoljno sposobni za školu koju pohađaju oko 14% učenica i 13% učenika Gimnazije odgovorilo je potvrdno.
 
Vrijeđanje i omalovažavanje od strane kolega doživjelo je 12% učenica i 7% učenika trogodišnje strukovne škole, što je najveći rezultat.
 
Na pitanje u izbjegavanju nastave vidljiv je porast broja učenika koji su odgovorili potvrdno- od 15% u prvim razredima do 26% u završnim razredima.
 
Na sastanku su izneseni i prijedlozi poboljšanja načina rada u izradi i provedbi školskih preventivnih programa, a sve s ciljem što kvalitetnijeg provođenja prevencije u školama usklađenih s Nacionalnom strategijom prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno-obrazovnom sustavu.

Komentari

O autoru: Barbara Đurasović


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana