Aktualno

Akvakultura konkurentnija na tržištu

Projektna ideja 'Centar kompetencije za unapređenje kvalitete, diverzifikaciju i razvoj proizvoda akvakulture', koju su zajednički  izradili nositelj projekta Tehnološki i poslovno-inovacijski centar za marikulturu MARIBIC d.o.o, Sveučilište u Dubrovniku, RRA DUNEA i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, izabrana je kao jedan od devet projekta od nacionalnog interesa za prehrambeno-prerađivački sektor.

Odlučeno je to na Skupštini Udruge Hrvatski klaster konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora, a ova kvalifikacija značit će prednost pri dobivanju bespovratnih sredstava iz EU fondova. Vrijednost ovog projekta procijenjena je na oko 3 milijuna eura.

Projektnom idejom se akvakultura, kao prehrambena  industrija, želi podići na višu razinu kako bi postala konkurentnija na domaćem i međunarodnom tržištu.  To se planira postići diverzifikacijom i razvitkom novih proizvoda od svježe ribe i školjkaša, posebno programa tzv. ''zdrave brze hrane'', što je moguće jedino povezivanjem znanstveno-istraživačkog i proizvodnog sektora.

S obzirom da su hrvatski izvoz i domaće tržište dobro pokriveni konzerviranom i soljenom ribom, a da pri tome nedostaju proizvodi od svježe ribe,  projektom će se razvijati ova skupina proizvoda. Tu u prvom redu spadaju:  filetirana svježa riba, marinirana, dimljena riba i polugotovi proizvodi.

Uz  unapređenja kvalitete i sigurnosti hrane , ambalažiranja i metoda pakiranja primjenom suvremenih i inovativnih tehnologija, cilj je  projekta potencirati  edukaciju i prijenos znanja na prizvođače, ali i ostale sudionike u distribucijskom lancu. Radi povećanja održivosti, nus-proizvodi iz proizvodnih pogona bit će korišteni za proizvodnju energije iz održivih izvora – bioplin, s obzirom da je jedna od aktivnosti  MARIBIC-a integracija akvakulture i proizvodnje obnovljivih izvora energije.

Cilj projekta je, između ostalog, povećati konzumaciju ribe po glavi stanovnika u Hrvatskoj, proširiti turističku ponudu i proizvodnjom postati konkurentni ostalim europskim zemljama.

Pročitajte još

UGAŠEN POŽAR POVIŠE ZATONA Na terenu dežura 20 vatrogasaca

Dulist

NJIMA MINISTARSKE PLAĆE Vatrogasci i piloti kanadera su pravi heroji. Oni vole svoju zemlju

Dulist

POVIJESNA JEZGRA Euronet sluša konzervatore, mijenja izgled bankomata

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija