Natrag
13.12.2018 05:30

facebook

twitter

google

rss

dulist

Akvakultura konkurentnija na tržištu

17.4.2013 @ 11:53 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Projektna ideja 'Centar kompetencije za unapređenje kvalitete, diverzifikaciju i razvoj proizvoda akvakulture', koju su zajednički  izradili nositelj projekta Tehnološki i poslovno-inovacijski centar za marikulturu MARIBIC d.o.o, Sveučilište u Dubrovniku, RRA DUNEA i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, izabrana je kao jedan od devet projekta od nacionalnog interesa za prehrambeno-prerađivački sektor.

Odlučeno je to na Skupštini Udruge Hrvatski klaster konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora, a ova kvalifikacija značit će prednost pri dobivanju bespovratnih sredstava iz EU fondova. Vrijednost ovog projekta procijenjena je na oko 3 milijuna eura.

Projektnom idejom se akvakultura, kao prehrambena  industrija, želi podići na višu razinu kako bi postala konkurentnija na domaćem i međunarodnom tržištu.  To se planira postići diverzifikacijom i razvitkom novih proizvoda od svježe ribe i školjkaša, posebno programa tzv. ''zdrave brze hrane'', što je moguće jedino povezivanjem znanstveno-istraživačkog i proizvodnog sektora.

S obzirom da su hrvatski izvoz i domaće tržište dobro pokriveni konzerviranom i soljenom ribom, a da pri tome nedostaju proizvodi od svježe ribe,  projektom će se razvijati ova skupina proizvoda. Tu u prvom redu spadaju:  filetirana svježa riba, marinirana, dimljena riba i polugotovi proizvodi.

Uz  unapređenja kvalitete i sigurnosti hrane , ambalažiranja i metoda pakiranja primjenom suvremenih i inovativnih tehnologija, cilj je  projekta potencirati  edukaciju i prijenos znanja na prizvođače, ali i ostale sudionike u distribucijskom lancu. Radi povećanja održivosti, nus-proizvodi iz proizvodnih pogona bit će korišteni za proizvodnju energije iz održivih izvora – bioplin, s obzirom da je jedna od aktivnosti  MARIBIC-a integracija akvakulture i proizvodnje obnovljivih izvora energije.

Cilj projekta je, između ostalog, povećati konzumaciju ribe po glavi stanovnika u Hrvatskoj, proširiti turističku ponudu i proizvodnjom postati konkurentni ostalim europskim zemljama.

Komentari





O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana