Natrag
19.4.2019 07:06

facebook

twitter

google

rss

dulist

Ako vam još nije došao povrat poreza, nemojte više čekati, idite u Poreznu upravu!

13.10.2016 @ 20:19 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Uvođenjem posebnog postupka pri godišnjem obračunu poreza na dohodak pojednostavljen je postupak obrade poreznih prijava, a glavna novost bila je ta da većina građana nije trebala samostalno podnositi prijavu. Međutim, dio građana ipak je to trebao učiniti da bi ostvario povrat poreza. Kako smo posljednjih dana dobili poruke nekolicine čitatelja, koji su nam se potužili da još nisu dobili očekivani povrat poreza, portal još jednom pojašnjava proceduru i savjetuje što trebate učiniti u slučaju da niste ostvarili svoje pravo, piše tportal.hr

Podsjećamo, prema novim pravilima, poreznu prijavu od ove godine nisu trebali predavati zaposleni koji su primali plaću od više poslodavaca istodobno, građani koji su primili dohodak iz inozemstva, a nisu platili porez tijekom godine te porezni obveznici koji su ranije dobrovoljno podnosili poreznu prijavu radi povrata poreza. Za navedene kategorije obračun porezne obveze provodio se automatski na temelju dostupnih podataka kojima raspolaže Porezna uprava.

Međutim, poreznici su u više navrata upozorili da posebni postupak funkcionira samo ako Porezna uprava raspolaže svim podacima potrebnim za utvrđenje iznosa ukupnog godišnjeg dohotka te iznosa poreznih olakšica.

Dakle, ako ste očekivali povrat poreza, a niste dostavili podatke kojima Porezna uprava ne raspolaže, tada niste ni mogli dobiti povrat.

Primjerice, ako ste namjeravali iskoristiti olakšice koje nisu ranije upisane u vašoj poreznoj kartici, poput osobnog odbitka za uzdržavane članove obitelji, te olakšice po osnovi invalidnosti i prebivališta ili pak olakšice za plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje, morali ste Poreznoj upravi dostaviti te podatke odnosno ispuniti poreznu prijavu.

Podsjećamo, većinu poreznih rješenja Porezna uprava donijela je do kraja srpnja, a povrat poreza isplaćen je do kraja kolovoza.

Porezna uprava nastavila je s procesom donošenja rješenja i nakon izdavanja većine privremenih poreznih rješenja za one porezne obveznike za koje su podaci naknadno prikupljeni ili su oni naknadno usklađeni s poreznim obveznicima.

Stoga iz Porezne uprave poručuju svim poreznim obveznicima koji smatraju da im rješenjem nije točno utvrđena obveza ili da im rješenje nije izdano (a trebali su biti obuhvaćeni posebnim postupkom) da se jave nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu odnosno uobičajenom boravištu, piše tportal.hr.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana