Vaše vijesti

“Ako se volu ne pije, ne guraj mu glavu u vodu”

"Ako se volu ne pije, ne guraj mu glavu u vodu"

Tko je vlasnik HEP-a (Hrvatske elektroprivrede)? Kome se žuri da HEP propadne ili čak da se Državici, možda, otkloni pridjev slobodna, neovisna, samosvojna i samostalna Republika, nazovimo je Ombla. Naši Gore, kao i od Grada Predradnici radeći za sebe i tvorce rejtinga „Smeće“ ne djeluju, kao što neko reče, mafija i boss-ovi u Palermu.

Mi smo posebni ali ne i izuzeti sličniji po sudbini pobratimskoj zimi poplavljenoj Veneciji. Ti visoko stavljeni, u demokratizmu vodeći, očito imaju svoju cijenu (rejting), jer po planu novijeh svjetskijeh porednika, u redaljci gorih od feudalaca, poreznika bližim robovlasnicima, napokon su dovoljno krenuli uništavati da im se odobri ulazak u realizaciju kredita za rušenje prirodne i klizne Zemlje, postavljanjem čvrste i nepropusne barijere za izgradnju Republičke HE Ombla. Slično omči oko vrata.

Hoće li stradati i egzekutor ili samo sitna „buranija“…vidjet ćemo…ZNA SE, ko je, a i kad pijetao kukurikne, za sve kriv. Onaj ko šuti malo, onaj ko progovori puno. Jer, po umu nauma sotona, svi smo mi iz „kastriranog“ naroda govornici, sitni destruktivci, prokušani kritizeri i negativci, ne znamo što bi, kao Oni, koji sve znaju i zato imaju. Odakle nam pravo na razum i vidjeti da lagano s njima tonemo u post menstrualnost…bez mentalnost … glupost duha bez bijede, isprika, njihovog bijede bezduha…Uništavaju „sotone“ sve što dotaknu, a da ima pridjev hrvatsko, i predaju nas u moderno roblje da bi njima bilo, nadaju se, sve samo bolje i bolje…Neka samo banče, i krčme sve po redu, i onako začuđujuće svjesni Našeg zajedničkog, moguće pametnog i boljeg, koje, kad govori, dobro zbori, da ničija više ne gori njihovoj „novoj“ zori…Treba li pojasniti dati neki primjer. Ne moramo se, u toj namjeri, spuštati na razinu zalutale ovce, koja pase sočnu travu slatko zvanim Golfogradom s „otvorenim“ igralištem, uveseljavati poglede dragih „gostiju“ i njihovih domaćih pomagača dok je tjeraju…budući ometa zanimljivu im igru…koju i oni s najvećih katova velebnih kuća za odmor…sa bazena…prate naslonjeni sigurni na ogradu uz snažni grohot.

Tjeranje ovčice iz složenog turističko sportskog privatnog posjeda, koja  je dio onoga što novovjeki uzurpatori posprdno nazivaju stadom, kao i ljude u vodećim demokratskim sustavima, pravno službeno, imenom kmetovi, kad ih upisuju u svoje ugovore o stavljanju njihove djedovine u svoju vlasnost, zbog nemogućnosti otplate bankarske=lihvarske pozajmice. Shvatit će gospoda, prije ili kasnije, da nismo zalutale ovčice nego skup ljudi, koji, kao i najobičnije stado ili čopor ipak imaju svoje prethodnike i vođe, ako ne stalno onda kad su prisiljeni braniti svoja prava na slobodu, nezavisnost, samosvojnost i samostalnost.

Pred javne, tobožnje, rasprave, na glas naroda se pritiska i on, teškom rukom vođen, iščitava ono što vidi kao obične crtice između redaka, i sve to u jednom jedinom članku , samo da mu se do znanja: "…izraelski veleposlanik Yossi Amrani najavio je gradnju golf terena na Srđu.", "Predsjednik i jedan od osnivača Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba Dragan Primorac..", "…ulaganje u Hrvatsku na područjima industrije nafte i prirodnog plina, energetike, turizma, nekretnina, infrastrukture, osiguranje i financija.“, "…general Damir Krstičević", "…predsjednik Visokog upravnog suda RH Ante Galić" i nakon njegove pravednosti i "…direktori i glavni urednici medijskih kuća u Hrvatskoj." Doista čudno, u ovom posebno svečanom trenutku njihovog okupljanja, da bi nekome moglo doći na pamet, stalno uporno stavljanje građana pred svršen čin od strane onih, koji su organizirali rasprodaju Hrvatske i dovukli nas do ruba provalije. Da se sad ne izvlačimo na Golfograd potkopan i tunelom, sa njegovim svim mogućim zanimljivim svrhama, koji bi baš jedino(?) takav trebao zamijeniti, najnoviju, dvije godine staru, pa u scenariju bliskom naučnoj fantastici, trafostanicu spaljenu, nepoznanicom uzroka, do temelja.

Vratimo se mi Republici, koju smo tek tako(?)nazvali Ombla. Vlastela Republika se ponaša slično pijanom bogatašu, koji je sve propio i opet bi pio na Naš račun, jer nije HEP investitor nego porezni obveznici… kojima će sve doći na naplatu pa tako i ogromni nepovoljni kredit za proizvodnju još skuplje i skuplje struje.

Stvari bi trebale biti postavljene tako da HEP sa Končarom, Brodogradilištima i ostalima  gradi i postavlja vjetroelektrane, i time zaposli kapacitete domaće proizvodnje, koji su na izdisaju i da proizvode struju. Također, smanji i ogromne gubitke elektroprijenosa.

Možda bi to neki nazvali "monopolom" ali upravo manipulacije i investiranja HEP-a u štetne i problematične tehnologije omogućit će najvjerojatnije nekima monopol, prvo na korištenje resursa vjetra i sunca a potom svega …. Nitko ne garantira da HEP, zbog dugova, neće biti „privatiziran“ i da ga propalog neće kupiti stranac, niti bi nas neke bilo lako razuvjeriti da se upravo to ne radi. Lijep je osjećaj da ima ono malo ljudi, koji se bore i razotkrivaju stvari tako da „stručnjaci“ teško mogu pomoći političarima oprati njihove šporke poslove…Ma kako razvidno i razumljivo nekima se, ni uz pomoć crtanja, ne bi uspjelo objasniti o čemu se radi. Kakva struka, kakve plaćene studije o zaštiti okoliša, koji će se time  devastirati. Treba pogledati malo dalje od blizu i shvatiti igru, kojom se HEP uništava, i time raste cijena struje na razvalinama prelijepe Omble.

Nju bi se, u tu svrhu, upropastilo, a i voda bi nam se izbila iz ruka u drugoj fazi podlog PROJEKTA…jer ne radi se samo o struji, koja je Golfogradu, ili manjim dijelom Nama potrebna, i bez koje se tobože ne može. Nije struja iz Omble prioritetna. Radi se o novcu i politici. HEP radi užasno skup i ekonomski neisplativ projekt s jedne a Tvrtke grade vjetro-elektrane s druge strane, te prodaju i dobivaju subvencije od tog istog HEP-a za proizvedene KW električne energije.

Ne radi se ni o struci sumnjive ekipe, koja je plaćena da pogura projekt, jer su do sad tri nezavisne studije ocijenile da je on opasniji nego korisniji. Usporedimo brojke.
Jedno polje postojeće vjetroelektrana u Ponikvama: 34 MW
Planirane vjetroelektrane:
– vjetroelektrana Mravinjac, ukupna snaga do: 87 MW
– vjetroelektrana Rudine (Slano), u prvom polju: 27,6 MW
– vjetroelektrana Konavoska brda, ukupna snaga do: 132 MW
 Nasuprot njima…  HE OMBLA bi imala SNAGU od 69 MW!

Računica o nesuvislosti proguravanja nekih zamisli je razvidna većini ali ko je što pita. Marin Mišić na ovu temu lijepo piše:  „Ovdje je računica dosta jednostavna HE ombla je snage cca 70 MVA, teško je to tvrditi ali iz nekih diskusija da se zaključiti da kWh iz ove elektrane suviše košta. Ako usporedimo da samo jedan agregat iz HE Dubrovnik ima snagu od cca 110 MVA, naravno sadašnja snaga je 220 MVA, ako bi se dodala još 2 ili 3 agregata i pametno se koristila (da su u dva ljetna mjeseca u remontu) svi bi imali više koristi uz manji rizik. Ili što je još bolje da izgradimo vjetroelektrane gdje je to moguće samo uz domaću pamet i domaću proizvodnju, a mi to sigurno možemo.Te konačno sunca imamo u izobilju, imamo domaću proizvodnju fotonaponskih panela, za početak stvorimo uvjete da se na krovove privatnih kuća instalira cca 10 kVA po krovu, pa je to za početak priče više nego dobro, a Omblu ostavimo budućim generacijama da to riješe, tada će vjerojatno i tehnologija biti na višem nivou.“
Da se malo nadovežem izvan ove domaće teme, a za nju je vezano i financiranje zrakoplovstva namjesto poboljšanja i povezivanja cestovnim prometom i gradnje mosta, kako bi se prikrilo na što nam stvarnost sliči. Na otkidanje ono malo preostale bijede novim ekonomskim robovima, koji bi bili najsretniji da im se omogući živjeti po mjeri čovjeka bez subvencioniranja i kreditiranja. Subvencije uništavaju industriju, poljoprivredu, ribarstvo. Na naš račun pogoduju stranim vlasnicima hotela i vila smanjenjem tzv. turističkog PDV-a. Umjesto da se omogući ljudima da
rade i zarade sve je to običan spin (varka) u rukama bahatih moćnika demokratizma.

Bilo bi bolje poraditi na vezama sa razumom i mozgom, nego ovakvima sa Zagrebom. Možda se može čovjek inteligentno kratkoročno uvjeriti u neminovnost ali može li se i dugoročno pozdraviti s pameću. Ko ne razumije neka uživa u sve većoj “blagodati”, koja se grohotom smije i kuca nam na vrata iz EU-ropske preko sretne Slovenije. Mogu mu samo poželjeti laku noć i "dobro jutro tugo". Jedno je misliti a drugo promisliti, i jedno su priče za malu djecu a drugo surova stvarnost u kojoj živimo.

Marko Mujan, mag.pol.

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist