Aktualno

AKCIJA ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO Redakcija DuLista provjerila je li slatka!

AKCIJA ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO Redakcija DuLista provjerila je li slatka!

Slatki smo, ali ne od cukara. Naime, redakcija duLista ovog je četvrtka ugostila doktorice iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, koje su nam napravile procjenu rizika od šećerne bolesti. Tako su svim duListovcima izmjerili razinu šećera u krvi, krvni tlak i indeks tjelesne mase. Zaključak je – opća slika redakcije je zadovoljavajuća.

Kako je istaknula Ankica Džono-Boban, dr. med., spec. javnog zdravstva, Zavod se ove godine odlučio okrenuti medijima koji žive ubrzanim tempom života, a akcija se provodi povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja 7. travnja.

– Jasno je kako uz toliko posla brojni djelatnici medija jednostavno ne stignu obavljati redovite kontrole. S druge strane čini nam se da je tu veliki udio mlade populacije. Oni često razmišljaju kako ne osjećaju nikakve simptome i kako su zdravi, a obično takav tip percepcije šteti. Naime preventivni pregledi se rade bez simptoma kako bi se bilo kakva bolest ili problem uočili prije nego ostave ozbiljne posljedice na zdravlje. Najviše mislimo na kronične nezarasne bolesti. Današnjim mjerenjima šećera u krvi, krvnog tlaka, težine, visine i obujma struka, procjenjujemo rizik od razvoja šećerne bolesti. Nastojimo najviše potaknuti ljude da razumiju kako je ove preglede vrlo bitno raditi, a kako su i sami djelatnici osjetili bezbolni su i brzo su gotovi – ispričala je za DuList Ankica Džono-Boban.

Kada je riječ o razvoju šećerne bolesti veliki čimbenik je pozitivna obiteljska anamneza, odnosno svi koji u obitelji imaju šećernu bolest po prvoj liniji trebali bi s pregledima početi ranije. Veliki rizični čimbenici su godine, ali najveći rizik predstavlja debljina i to poglavito abdominalna debljina.

– Omjer je to koji je uzročno-posljedično vezan s razvojem bolesti. Naime, kod pretilosti masno tkivo, odnosno masne stanice proizvode citokine koji smanjuju otpornost na inzulin, što je kod tipa dva posebno problematično. Prevalencija na razini županije je osam do devet posto – nastavlja Đono.

Najveću opasnost predstavlja brza hrana i gazirana pića bogata ugljikohidratima, a manjkava u području nutritivnih vrijednosti. Vrlo je važno da se prehrana na tjednoj bazi obogati zdravljim jelima, a da se brza hrana svede na jedan dan u tjednu. Važno je i preventivno djelovati, a za izmjeriti razinu šećera u krvi pomoću test trakica i krvni tlak stvarno ne treba puno vremena. Stoga, djelujte prije nego vam se bolest dogodi.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist