Natrag
19.4.2019 02:33

facebook

twitter

google

rss

dulist

AKCIJA ‘PALČIĆ GORE’ USPJELA Konavoka Tea Đurović: Naša djeca su nas naučila što je borba i kako se cijeni život!

22.3.2017 @ 12:37 Dulist Aktualno
3;3

Podijelite:

Na svoju 5. godišnjicu, jedna od najvećih humanitarnih akcija u zemlji postigla je svoj cilj i donirala 30 hrvatskih bolnica opremom potrebnom u liječenju i skrbi o prijevremeno rođenoj bolesnoj novorođenčadi.

U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu uručena 30. po redu i posljednja donacija humanitarnog projekta “Palčić gore” koju provodi Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”. Ova donacija u obliku intenzivnog inkubatora i Acutronic nCPAP-a, uređaja za neinvazivnu potporu disanju novorođenčadi i nedonoščadi, dogodila se na 5. godišnjicu postojanja projekta “Pačić gore”, jedne od najvećih humanitarnih akcija u Hrvatskoj, čiji je cilj prikupljanje sredstava za medicinsku opremu koja nedostaje u hrvatskim rodilištima, a koristi se u liječenju i skrbi o prijevremeno rođenoj i bolosnoj novorođenčadi, te pružanje najboljeg mogućeg početka života prijevremeno rođenoj djeci, prenosi Živim.hr.

A gdje je država?
Na ovoj donaciji prisustvovale su i voditeljice dubrovačkog ogranka udruge Irena Đurić i Tea Đurović koja je za DuList rekla kako im je strašno žao što je im država nije izašla ususret.
-Od države nismo dobili rješenje o oslobođenju plaćanja PDV-a bez obzira na činjenicu da su svi aparati donirani državnim ili županijskim bolnicama. Taj iznos bi bio dostatan za kupnju još 12 inkubatora – rekla nam je Đurović.
– Sretne smo što smo dio akcije i što smo je bez obzira na sve probleme i prepreke doveli do kraja i dokazali da nas par žena to možemo. Svakako bi htjele zahvaliti svim ljudima koji su bili uz nas, a posebno našim familijama. Sve ovo smo radili u ime naših sinova koji su nas dvije naučili što je borba i kako se cijeni život. U nadi da će budući Palčići imati bolje uvjete za start – istaknula je Đurović.

Palčići su…
Na uručenju donacije su svoju zahvalnost organizatorima iskazali i Tomislav Madžar, predstavnik Ureda predsjednice RH, Mirna Kontrec, predstavnica Grada Zagreba, Ivo Josipović, bivši predsjednik RH i dugogodišnji pokrovitelj akcije, Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, te Goran Tešović, član stručnog vijeća Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Nakon službene novinske konferencije su donatori, tvrtka Media grupa iz Koprivnice te Sajam vjenčanja, na doniranu opremu postavili donatorske pločice u čemu su im se pridružili predstavnici podružnica Kluba roditelja nedonoščadi “Palčići” iz cijele Hrvatske.
– Današnjom donacijom je humanitarna akcija “Palčić gore” ostvarila svoj cilj koji smo zadali prije 5 godina. Najveća borba za najmanje heroje je završena. Opremili smo 30 bolnica diljem zemlje, uključujući one najmanje, i na taj način, bar djelomično olakšali Palčićima i medicinskom osoblju koje za njih skrbi preteške borbe za mali, ali beskrajno vrijedan život koji prolaze od samog rođenja. Vjerujemo da će uz pomoć ovih uređaja svi Palčići, bez obzira na kojem kraju Lijepe naše se oni rodili imati priliku dobiti najbolji mogući start u život o kojem uvelike ovisi njihov kasniji motorički i psihološki razvoju – rekla je Željka Vučko, predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi “Palčići”.
Palčići su djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće, a čija je prva životna borba ona najteža – borba za vlastiti život. U Hrvatskoj se godišnje rodi oko 7 posto nedonoščadi, što je oko 2.500 prijevremeno rođene djece godišnje od kojih veliki broj ima i ozbiljnije probleme u daljnjem razvoju. Od početka humanitarnog projekta, 21. ožujka 2012. godine, do danas je na račun za posebne namjene i donacije akcije “Palčić gore”, koji je odvojen od računa Kluba roditelja nedonoščadi “Palčići” i koristi se isključivo za nabavku medicinske opreme za hrvatska rodilišta, prikupljeno ukupno 5.160.687,38 kuna. 30 rodilišta i odjela neonatologije donirani su opremom u ukupnoj vrijednosti od 5.235.625,40 kn.

Hrabri roditelji
Humanitarnu akciju “Palčić gore” pokrenuo je 2012. godine Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”, roditelji volonteri koji su, kao roditelji Palčića, bili suočeni s mnogim nedostacima opreme u hrvatskim rodilištima i bespoštednoj borbi i improviziranju sa strane medicinskog osoblja za život naših najmanjih heroja, te je vrlo brzo osvojila veliki interes javnosti. Za prikupljanje sredstava za bolničku opremu, “Palčići” su pokrenuli medijsku kampanju koju je, uz cjelokupnu komunikacijsku strategiju, osmislila partnerska marketinška agencija Alert. U projekt su se tijekom posljednjih 5 godina uključili brojni partneri, tvrtke te veliki broj hrvatskih medija koji su također zaslužni za njegov uspjeh, prenosi Živim.hr.

FOTO: Martina Cvek

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana