Zanimljivosti

AKADEMIK BOŽO LUČIĆ DONOSI RECEPT Dubrovačka baklava nije se smjela praviti kad su ‘unišli Frančezi u Grad’

AKADEMIK BOŽO LUČIĆ DONOSI RECEPT Dubrovačka baklava nije se smjela praviti kad su 'unišli Frančezi u Grad'

Priznati dubrovački kulinarski akademik Božo Lučić, na svojoj je Facebook stranici, gdje je redovito aktivan i uveseljava mnoge kako recptima, tako i anegdotama, objavio recpet za slasticu poznatu od davnina – dubrovačku baklavu.

– Cilj mi je da Vam predstavim Dubrovačku baklavu, koja se od davnina spremala u Gradu, prezentirao sam je na Dubrovačkoj trpezi i naišao na oduševljenje svih koji su je kušali… Međutim, kasnije su se javili ‘Novovjeki pismoznanci kojima se ja inače ne dopadam i pokušali me osporiti i dokazati da nije moguće to što sam naveo… i na kraju se pokazalo: ‘Uzalud Vam trud svirači’ Dokument je ipak dokument – kazao je Lučić, te tako uvjerio sve u postojanje ove pomalo neuobičajene delikatese.

Evo i recepta:
Dubrovačka baklava za 20 osoba
Sastojci :
Ribanih jabuka 1,5 kg
Jaja 4 kom
Griza 0,07 kg
Biljno ulje 0,2 lit
Mljeveni orasi 0,15 kg
Prašak za pecivo 2 kom
Suho grožđice 0,05 kg
Šećer vanilija 3 kom
Ribana korica od jednog limuna
Kore za pitu 0,75 kg
Margarin za kolače 0,125 kg
Za «šerbet»
Šećer kristal 0,5 kg
Vode 0,5 lit
Limun na ploške 1 kom
Priprema:
Dio kore za pitu složiti u dublji podmazan lim. Gornje navedene sastojke dobro izmiješati. Kore naškropimo rastopljenim margarinom, pa rasporedimo dio mase nadjeva. Postupak se ponovi još jednom na isti način, te završi sa korama po vrhu. Sada vrh dobro namažemo rastopljenim margarinom i pečemo oko 1 sat na 200*C a onda smanjimo na 180*C , kratko vremena.
Kora treba lijepo požutjeti. Izvadimo kolač i zalijemo prokuhanim naljevom i poredamo limun koji se kuhao skupa sa šećerom. Kolač treba dobro ohladiti i sjeći na željene komade. Servirati na odgovarajući tanjur, ukrašen listićima mente i nekim detaljem od limuna.

IZVORNI RECEPT:

>Riceta za Tursko slatko< učinjeno po Grajskome šestu
Za to vam je potrebito imat:
Gratanijeg jabuka lijepijeg izmijerit cijelu oku
Jaja intijera od domaće kokoše četiri
Bijele simulate od šenice četiri ožice od trpeze
Uja pravoga domaćega sa sela pun žmuo od vina
Stučenijeg orasa u fino tri i po ožice od trpeze
Sodice za kuvanje mala ožičica
Suvica od grozja brez pica jednu punu šaku
Cukra sa vonjem od vanile jedna velika ožica od trpeze
Izgratana kora od jednoga lemuna
Maslo što ide za namazat rostijeru dvije ožice od trpeze
Za učinjet tijesto tanko za slatko:
Muke kupovne sa butige tipe Nuler ide pola oke
Jaja od domaće kokoše dva intijera
Domaćega uja tri ožice od trpeze velike
Ožičica od kafe soli
Duhate vode koliko ode
Jedan žmuo od vina nišeste
Za «šerbet medovinu»:
Tri žmula od vina domaćega meda od pelima
Pet žmula vode
Jedan lemun išjeć na tanke fetice

Ovaj recept je prepisan 1972.godine iz obiteljskog arhiva suca gosp. Pera plem. Kosović i po navedenome stoji da se nije smio praviti kad su ‘unišli Frančezi u Grad’, dakle oko 1805. godine.

Recept preveo za uporabu, prof. Božo Lučić, kulinarski Akademik, na čijem profilu možete vidjeti i brojne druge zanimljive recepte.

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist