Kultura

AHMET ERTUG UOČI IZLOŽBE ‘Ako dijelimo naslijeđe pronaći ćemo mir u svom životu’

AHMET ERTUG UOČI IZLOŽBE 'Ako dijelimo naslijeđe pronaći ćemo mir u svom životu'

Kultura nema granica. Ako dijelimo naslijeđe pronaći ćemo mir u svom životu. Izložene fotografije su sklop talijanskih renesansnih kazališta, knjižnica i palača, a predivna arhitektura Dubrovnika je bila posljednji čin. Prošli smo preko dvadeset lokacija, a u suradnji s kustosima usredotočili smo se na pet fotografija koje bi mogle iznenaditi građane. Neke od njih su kao najbolje čuvana tajna – izjavio je na najavnoj konferenciji za medije u četvrtak ujutro suvremeni turski fotograf Ahmet Ertuğ povodom njegove večerašnje izložbe ‘Točka iščeznuća’ u Umjetničkoj galeriji.

Počašćen sam što je Umjetnička galerija dala toliki značaj mom radu I što su sve podržali veliki sponzori. Izložba će biti pravo iznenađenje za sve posjetitelje. Nadam se da će se naša suradnja nastaviti, u Dubrovniku, ali I u drugim dijelovima vaše prelijepe zemlje – dodao je Ertuğ.

-U Dubrovnik donosimo kvalitetne sadržaje, imamo ambiciju raditi velike izložbe, a ova izložba fotografija je velik događaj. Jedan od problema hrvatske muzejske politike vezane za velike izložbe je što mnogi muzeji, pa i mi, žele priređivati izložbe svjetskih klasika, koje nikada ne mogu na jednak način biti priređene u Dubrovniku i Zagrebu kao što bi mogle u Beču, Londonu ili Parizu. Moramo tražiti svoju nišu, a jako dobro je razmišljati o suvremenim autorima. Oni imaju svoj razvojni put te im muzejske ustanove nisu tek predstavljači rada, već i sustvaratelji – istaknuo je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik te kustos izložbe Marin Ivanović.

-Ertuğ je u Dubrovnik došao napraviti pet fotografija, a zaljubio se u grad toliko da je čak počeo spominjati rad na monografiji. Naša ideja je bila da u dvadeset izloženih fotografija na njih pet bude Dubrovnik, ravnopravno s drugim snimljenim građevinama, od talijanskih palača, knjižnica, teatara – rekao je Ivanović, dodavši kako nakon UGD-a izložba seli u Nacionalnu knjižnicu Francuske u Parizu.

Kustosica izložbe Jelena Tamindžija kazala je kako su na izložbi izložena djela nastala u 2016. i 2017. godini, a tematski su podijeljena na kazališta, muzeje, knjižnice.
-Kad smo pozvali umjetnika u Dubrovnik bilo nam je zanimljivo kako isprva nije točno znao gdje smjestiti naš grad. Međutim, kad je sletio već na putu do hotela smo morali stati nekoliko puta kako bi snimio fotografije. Držali smo se visokih kriterija jer ne želimo prihvaćati prosječnost – rekla je Tamindžija, dodavši kako je produkcija ovakve izložbe logistički i tehnički zahtjevna.

Na konferenciji za medije još su govorili i predstavnici sponzorskih partnera Turskog kulturnog centra Yunus Emre iz Zagreba, Turkish Airlinesa i hotela Rixos Libertas Dubrovnik.

Izložba ‘Točka iščeznuća’ bit će otvorena večeras u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, a moći će se posjetiti do 11. ožujka 2018. godine.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist