Aktualno

Agencije: Grad upropaštava turizam

Agencije: Grad upropaštava turizam

Turistički djelatnici protive se uvođenju naknade za prekomjernu upotrebu gradskih prometnica koja je stupila na snagu 1. siječnja i koja uključuje naplatu prelaska turističkih autobusa preko Ilijine glavice u iznosu od 100 eura po autobusu.

Smatraju da će njeno uvođenje dovesti do povećanja cijena turističkih aranžmana, te do smanjenja broja cruisera koji posjećuju Dubrovnik. S tim u vezi najavljuju i mogućnost bojkota i odustajanja od dogovorenih aranžmana.

Inače, naknadu će plaćati organizatori putovanja, odnosno turističke agencije, a ne vlasnici autobusa. Također, prolaz turističkim autobusima od 2014. godine poskupit će 100 posto i iznosit će 200 eura, obavijestio je javnost gradonačelnik Vlahušić na kolegiju komunalaca održanom početkom prošlog tjedna. I to samo za one agencije koje će u Grad dovoditi goste koji će šetati po Stradunu i okolnim ulicama.

Dogodine skuplje 100 posto

– Postojat će popust od 50 posto za sve one agencije koje uzmu vaučere za zidine, muzeje ili Dubrovačku karticu. Penalizirat ćemo one koji šeću Stradunom – objasnio je Vlahušić. Najavio je i uvođenje koncesije za prijevoz gostiju od Gruža do Grada, jer 'novi Zakon o koncesijama ne dozvoljava gospodarsko korištenje javnog dobra (more, zrak, cesta) bez koncesije".

Strukovne grupe autobusera, malih prijevoznika, turističkih vodiča, hotelijera i putničkih agencija ne slažu se, dakle, s ovom odlukom, stoga su nedavno uputili dopis gradonačelniku jer ih gradske službe nisu pismenim putem obavijestile po pitanju visine i načina naplate, vremena važeće naplate, niti po pitanju vinjeta i transfera gostiju u gradske hotele.

Kako do danas nisu dobili odgovor na tražene zahtjeve, shvatili su kako je Grad Dubrovnik odustao od predloženih mjera, o čemu su izvijestili i inozemne partnere. Stanko Ljubić, predsjednik Strukovne grupe putničkih agencija Dubrovačko-neretvanske županije rekao nam je kako su, nakon što je Grad Dubrovnik donio odluku o uvođenju naplate prolaska preko Ilijine glavice u iznosu od 100 eura, tražili sastanak s gradonačelnikom kako bi im pojasnio detalje.
 
Grad kažnjava agencije
 
– Prošlo je 4 mjeseca, a mi još nismo dobili ništa o tome kako će se naplaćivati, od kada do kada, koliko vrijedi. Sve smo saznali iz tiska i sa stranica Grada. Mi ne znamo gdje će biti rampa, što se događa s autobusima iz Luke koji dnevno idu 10 puta preko Pila, ili pak kad idu po goste na Pile. Jednostavno nismo partneri u tome, već je riječ o jednostranoj odluci Grada po principu uzmi ili ostavi. Svi oni koji dolaze taksijima, brodom ili nekim drugim načinom ne plaćaju ništa. S druge strane Ministarstvo turizma potiče sve subjekte, pogotovo agencije u uvođenju novih programa i osmišljavanju ponude, smanjili su PDV na ugostiteljstvo, daju poticaje, a nas Grad kažnjava. U Županiji postoji 87 agencija, koje zapošljavaju preko 700 osoba, rade, bore se i kažnjene su od Grada zbog tog prolaza. I autobuseri rade preko agencija i zapošljavaju ljude. Odluka da će se od 2014. prolaz naplaćivati 200 eura nije partnerska. Predstoje nam dogovori i odgovori na te mjere, ima sto detalja koje treba dogovoriti i uskladiti. Sve to moglo bi podignuti cijene aranžmana za 20 do 30 posto, a onda nam nitko neće doći. Strukovne udruge sastat će se ovaj tjedan i dogovoriti što učiniti, hoćemo li praviti bojkot i odustati od aranžmana, ili prenijeti partnerima pa da sami odluče hoće li dolaziti – rekao nam je Ljubić. Slično nam je rekao i dopredsjednik udruge Hrvatskih putničkih agencija Goran Hrnić.

Tko provodi teror bez argumenata, a tko prihvaća samo ono što mu odgovara te treba li odluku suspendirati čitajte u novom broju duLista, koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija