Natrag
23.2.2019 11:58

facebook

twitter

google

rss

dulist

Aflatoksin u mlijeku iz istočne Hrvatske

15.2.2013 @ 14:03 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na konferenciji za novinare u Ministarstvu poljoprivrede, iznoseći rezultate testiranja mlijeka koji su stigli iz Beča, naglasio je kako nema razloga za paniku te da pijemo mlijeko visoke kvalitete.

Iako ima pozitivnih uzoraka, donosi hrt.hr, oni su s neznatno povećanom količinom aflatoksina u mlijeku. Testirano je ukupno 15 domaćih uzoraka, od čega ih je 11 pozitivno, a četiri su negativna, te 11 stranih, od čega je samo jedan pozitivan i riječ je o mlijeku iz BiH.

Toksikolog dr. sc. Radovan Fuchs naveo je kako nema razloga za zabrinutost i kako se ni u kojem slučaju ne radi o toksičnom mlijeku, nego je riječ o europskoj regulativi prema kojoj je dopuštena koncentracija znatno niža negoli, primjerice, u SAD-u ili nekim drugim zemljama gdje je i do deset puta viša.

Kao izvor aflatoksina utvrđena je nesukladna stočna hrana te je kao problem detektirana istočna Hrvatska. Veterinarska je inspekcija izdala nalog za obustavu isporuke mlijeka sa spornih 11 farmi te su poduzete hitne akcijske mjere saniranja nesukladnosti kroz zamjenu stočne hrane, upotrebu mikofiksatora te uništavanje nesukladne stočne hrane. Sanacija farmi muznih krava radi se o trošku Ministarstva poljoprivrede, priopćeno je iz Ministarstva.

Tvrtka Dukat priopćila je kako su njihovi proizvodi sigurni i zdravstveno ispravni. Dodaju kako to potvrđuju i analize nadležnih institucija koje se provode u cjelokupnom mljekarskom sustavu po principu 'od polja do stola'. Budući da je kao izvor problema utvrđena nesukladna stočna hrana, u Dukatu žele spriječiti situacije na koje kao industrija nema utjecaja niti nadležnost. Stoga se tvrtka Dukat d.d. čvrsto obvezuje da će uvesti vlastiti, paralelni sustav kontrole zdravstvene ispravnosti svježeg sirovog mlijeka koje otkupljuje, zaključuje se u priopćenju.
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana