Grad

AFERA NAUTILUS Bilobrk: Pozvat ću DORH i USKOK!

AFERA NAUTILUS Bilobrk: Pozvat ću DORH i USKOK!

Miroslav Bilobrk, direktor tvrtke „Nautilus Inženjering Tim“, priopćenjem je reagirao na jučerašnju tiskovnu konferenciju Uprave Vodovoda.

„Na tiskovnoj konferenciji za novinare, sazvane od tvrtke Vodovod Dubrovnik d.o.o., izneseno je niz neistina i laži od strane Valentina Dujmovića. Naime, nigdje nisam rekao da je Vodovod Dubrovnik preko tvrtke Infodesign uplatio HNS-u 500.000 kn. Ja sam naveo da imam insider informaciju da je tvrtka Infodesign uplatila HNS-u 500.000 kn kao donacije stranci, što izravno što neizravno, a da za uzvrat dobija poslove diljem Vodovoda i komunalnih poduzeća pod izravnim pritiskom i lobiranjem putem Hrvatskih voda (sam gospodin Mišković je izjavio da 50 vodovoda koristi njihov sustav) bez javnih natječaja. Stojim iza te tvrdnje da je stvar jako sumnjiva i da ima dovoljno indicija da se istraži te kao građanin moram prijaviti sumnje te ovim putem pozivam i DORH i USKOK da provjere vezu Hrvatske Vode – HNS na državnoj razini – Infodesign – dobijanje poslova u velikom broju vodovoda u Hrvatskoj, u vrlo kratkom vremenu bez natječaja.

Koliko je kvalitetna tvrtka Infodesign govori i činjenica da je došao veliki broj pogrešnih računa, kako građanima tako i tvrtkama (konkretno nema OIB-a na računu od Vodovoda tvrtki Nautilus Inženjering Tim s toga ga ne možemo zavesti u sustav, a na računu za naš drugi poslovni prostor netočna je šifra brojila). Nakon uspješnog nenaplaćivanja parkinga od godinu i pol dana u Sanitatu, Valentin svoju direktorsku karijeru u Vodovodu započeo je slanjem krivih računa.

Slijedeća laž Valentina Dujmovića! Naime nikada nisam osobno upoznao ni gospodina Frankovića ni gospodina Potrebicu niti sam imao priliku ikada razgovarati s njima. Izjava da smo s HDZ-om namjerili podijeliti 426.000 kn je insinuacija i, prema njegovoj logici stvari, podliježe istoj kaznenoj prijavi kakvu će podnijeti protiv mene (koju usput željno isčekujem jer će na sudu „pasti maske“). Naime, i u ovome slučaju, umjesto da ću tužiti Valentina Dujmovića pozvati ću DORH i USKOK da istraže vezu Nautilus Inženjering Tim i HDZ. Naime Nautilus Inženjering Tim nikada nije uplatio niti jednu kunu niti jednoj političkoj stranci pa tako ni HDZ-u. Nisam nikada bio kažnjavan, nisam nikada bio član neke stranke, a nisam nikada niti obnašao neku javnu funkciju nego od početka radnog vijeka se bavim informatikom.

Sljedeća laž Valentina Dujmovića je ta da OLAP i Web stranica nisu naručeni i napravljeni, a OLAP se koristio godinu dana. Valentin Dujmović tada nije bio u Vodovodu, a za OLAP i Web stranicu je održano nekoliko radnih prezentacija gdje se prezentiralo do sada napravljeno, a prisustvovali su djelatnici i direktori Vodovoda i davane su sugestije, zamisli i želje o dodavanju nekih novih stvari, poboljšanju sustava kao i promjeni dizajna. Niz mailova koje su djelatnici Vodovoda slali potvrđuje kako su proizvodi itekako naručeni.

Mailovi informatičara Vodovoda Tonija Kuzeka našem voditelju projekta Vidu Vlahiniću:
1.
Pozdrav Vido,
evo ja malo vremena uhvatio i počeo lagano prebacivati neke sadržaje, imam par crtica ako bi ih mogao pogledati.
O nama – dodati padajuće izbornike “povijest” i “katalog informacija”
Dokumenti – padajući izbornik “kako do priključka”
Kontakti – dodati google kartu kao na postojećoj stranici koja pokazuje Vodovod Dubrovnik
linkove pokazuje bijelim slovima na sivoj podlozi (ne vide se, tipa kod e-mail adresa na kontaktima)
skupiti će se toga još ali evo za početak ovih par sitnica.
LP, Toni
2.
Pozdrav,

bilo bi zgodno ako bi mogao odma poslati korisnička imena i lozinke za direktore da se oni mogu spojiti probati ono od jučer.
najbolje bi bilo svakome svoju zasebno napraviti i poslati jer nema smisla da mi to gledamo i prenosimo, mailovi su:
pero.miskovic@vodovod-dubrovnik.hr
ljubomir.medakovic@vodovod-dubrovnik.hr

možeš onda kad si u điru napraviti meni i vedranu isto.
Lijep pozdrav, Toni

3.
Pozdrav, evo danas su mi javili da bi sutra mogli odraditi onu prezentaciju weba.
Lp, Toni

4.
Pozdrav,
napokon smo uspjeli uhvatiti direktore da malo pogledaju web, jedna stvar što mi je upala u oko je širina stranice. Izgleda da je postavljena da bude fiksna tako da se na ekranima s manjom rezolucijom pojavljuju scroll-bars. Može li se to popraviti?
Lp, Toni

5.
Pozdrav,

trebalo bi napraviti novog korisnika za OLAP kocku (novi direktor Valentin Dujmović).
Možeš mu poslati sve na njegov mail ( valentin.dujmovic@vodovod-dujmovic.hr ).
Lp, Toni

I nakon ovih mailova, a ima ih barem još 20-ak, jeli gospodin Dujmović stvarno ima obraza reći da ovi produkti nisu naručeni i nisu korišteni nego da je to ucjena od koje će se plijen podijeliti s HDZ-om??? Pitajte djelatnike Vodovoda, anonimno naravno iz opravdanog straha od gubitka radnog mjesta, jesu li naručili, prisustvovali prezentacijama i jesu li koristili i sudjelovali u izradi i dizajniranju ovih proizvoda?!

Još jedna laž Valentina Dujmovića je da je Infodesign pozvan kada je sustav Nautilusa „pao“. Naime, već u svibnju sam rekao Peru Vićanu i Ivu Gjaji da ljudi iz Infodesigna hodaju po Vodovodu. Poslao sam svog sistem inženjera da istraži što se događa jer sam sve znao i predvidio. Kako sam se već onda pripremio da bi ova stvar mogla doći do suda, naredio sam mu da pokupi dokaze o tome što rade informatičari Infodesigna. On je slikao računalo, i kopirao dokaze i na slici koju vam dostavljamo lijepo se vidi da na računalu postoji teamwiever Infodesigna (program za spajanje na računalo s udaljene lokacije), IBM System iAccess for iSeries produkt za pristup našem serveru te prečaci prema programima tvrtke Infodesign što je dokaz da su mnogo ranije čupali podatke i dok smo mi radili i ispunjavali zahtjeve Vodovoda oni su pripremali teren.

I zamislite kakva slučajnost!!! Baš kada su podatke pokupili u svoj sustav i pripremili podatke dogodio se „slučajan“ kvar na serveru, a mi bi trebali biti dovoljno glupi i naivni da u to povjerujemo. Međutim, gospoda je ili sebe precijenila ili nas podcijenila. Log file, i neoborive dokaze o ulasku u bazu smo prikupili tako da će sud imati dokaze o nedvojbenoj informatičkoj špijunaži te dokaze da je Infodesign mnogo ranije pripremao „tihi“ ulazak u Vodovod, a da se posao dogovarao „ispod žita“. A vi novinari, pronjuškajte malo i pitajte djelatnike Vodovoda anonimno i vidjeti ćete tko govori istinu, a tko laže. Naime još sam prije godinu dana u intervjuu za jedan dubrovački tjednik (pisano izdanje) rekao i najavio dovođenje „Varaždinaca“, a nemam niti sam ikada imao vidovnjačke sposobnosti. Slične odgovore na pitanja novinara su dali i kolege iz tvrtki CC Laus, ITI i ABC Informatic.

Bez obzira na „kvar“ na serveru koji je sumnjamo izazvala tvrtka Infodesign (nemamo konkretnih dokaza, ali previše je koincidencija) tvrtka Nautilus Inženjering Tim je namjeravala bazu prenijeti na naš server dok se ne otklone svi problemi da Vodovod nesmetano nastavi s radom. Vodovod nije želio. Šaljemo vam dio maila poslan Vodovodu. Citiram:

„Iako po ugovoru br.02/2006 nismo odgovorni ni za hardware ni sistemski softver jer se u ugovoru radilo o second hand sustavu AS/400 model 170, a novi sustav model iSeries model 720 nabavljen je nakon tog ugovora, dakle prije cca 3 godine, bili smo voljni učiniti sve što je u našoj moći da sustav osposobimo za rad.

Napominjemo da nakon isteka jamstvenog roka Vaši informatičari nisu sklopili ugovor sa IBM-om o održavanju sustava.

Dakle, mi smo i bez ugovorne obveze uključili sve svoje ljudske resurse kao i stručne konzultante sa strane da pokušamo detektirati i riješiti problem, a paralelno smo počeli spremat naš sustav tako da započnemo sa prebacivanjem vaših podataka i programa i presvičamo vas na naš sustav i da u roku od par dana možete normalno raditi dok ne otklonimo kvar na Vašem sustavu.

Napominjemo da je sve ovo naša dobra volja a ne ugovorna obaveza!“

Mi smo, iako nismo ugovorom obvezani održavati iSeries model 720, bili voljni riješiti problem. To što smo zahtijevali da nam se plate prethodno poslani računi za već odrađen posao, nije ucjena. Pa nećemo raditi i trošiti financijske i ljudske resurse, a s druge strane ne biti plaćeni za obavljen posao.

Olap kocka te Web stranica na kojoj građani sami mogu učitavati stanja vodomjera i prema tome plaćati svoju vodu su produkti koji su dugo rađeni, na koje su potrošeni sati intelektualnog rada i za koje ćemo novac nažalost morati potraživati sudskim putem.

Osvrnuo bih se na izjavu Andra Vlahušića. On je rekao na sjednici gradskog vijeća: Zar bih ja inzistirao da se promjeni firma gdje radi sin predsjednice odbora HNS-a? Drugim riječima, ja ne bih mijenjao firmu gdje su članovi naše stranke. Dakle kriterij nije kvaliteta, nego pripadnost čoporu. Mentalni sklop koji nikada neću razumjeti. Ja sam cijeli život u privredi, radim po zakonima tržišne ekonomije i jedini kriterij za kojim se vodim je kvaliteta programera i mi sina predsjednice odbora njegove stranke nećemo otpustiti jer nismo čopor nego tvrtka s dugom tradicijom.

Obratio bih se na kraju gospodinu Ljubomiru Medakoviću kojeg izuzetno cijenim i molio bih da mene, Ingu Mratović i Tina Glavora pogledate u oči i demantirate ovu izjavu koju ste dali kada ste bili na sastanku s nama: „Nedugo nakon što sam imenovan direktorom podstavljen mi je ugovor o suradnji Infodesigna i Vodovoda na potpis. Naravno odbio sam i odložio ugovor u ladicu stola. Nemate pojma kakvi su pritisci, a ja ću se oduprijeti do određene granice.“

Na priče o ustašama i partizanima, 1941.god i ostalom koje samo odvlače pozornost od stvarnih problema ne želim se osvrtati niti ih želim komentirati. Nisam političar, politikom se ne bavim i ne želim se baviti. Međutim kako Dujmović očito voli kopati po Facebook profilima i kako je pomno istražio Facebook profil prvog čovjeka Nautilusa sasvim sigurno mu neće biti problem proguglati ime prvog čovjeka Infodesign-a ‘Miljenko Ptiček’.“

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist